Asociere pentru implementarea unui vis. Proiectul celui mai lung traseu de mountain – bike mai face un pas înainte.

Consiliul Județean Hunedoara se va asocia cu celelalte unități adminitrativ teritoriale din Valea Jiului, dar și cu cei care au venit cu îndrăznețul proiect, în vederea realizării celui mai lung traseu de mountain – bike din România. Un vis de 600 de km, pe creste de munte, care mai face un pas înainte.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, s-a întâlnit astăzi, din nou, cu omul de afaceri Emil Părău, unul dintre principalii investitori în turism din Valea Jiului, și cu americanul Dana Bates, promotorul acestei inițiative, care a și făcut un astfel de traseu în Straja. O întânire, într-un cadru lărgit, a avut loc și în această primăvară, în Parâng, iar atunci au participat și primarii din Valea Jiului la discuțiile ce au vizat amenajarea acestui traseu pentru ciclism montan, care să cuprindă zonele montane de la noi, de la Est la Vest.

”Am avut o discuție cu dl. Emil Părău, după discuția care a avut loc sus, la Cabana  Rusu, pentru a vedea care este traseul pe care îl va prelua Consiliul Județean. Trebuie să vedem exact ce este de făcut, facem o asociere și Consiliul Județean este dispus să își asume un traseu pe raza mai multor unități administrativ – teritoriale. Eu cred că și celelalte unități administrativ teritoriale din Valea Jiului se vor implica. La precedenta întâlnire au spus că vor lua câte un traseu care este pe raza lor administrativ – teritorială, iar noi, CJ Hunedoara, vom lua un traseu mai mare, care să fie de interes județean și putem să facem o asociere”, a explicat administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Administrația publică județeană  va finanța amenajarea unui traseu și, ulterior, îl  va și întreține, exact cum se întâmplă în cazul drumurilor.

Pe de altă parte, Emil Părău a precizat că este păcat că zone absolut spectaculoase nu sunt cunoscute și exact accest lucru îl presupune și amenajarea acestui traseu de mountain – bike, un vis de 600 de km. Și, pe lângă pistele pentru bicicliști, vpr fi și potecile amenajate, pentru amatorii de drumeții montane la pas.

”Noi am găsit înțelegere în primul rând la CJ Hunedara, dar și la toate primăriile din Valea Jiului. Vrem să realizăm acel vis, de a  face cei 600 de km de trasee pentru bicicletă în Valea Jiului. Fiecare primărie și-a luat cel puțin unul, dar sunt și primării care au luat două trasee și legătura între ele va  fi făcută de Consiliul Județean. Cea mai mare parte financiară va fi suportată tot de Consiliul Județean. Există un portal în care figurează toate traseele, deja schițele sunt făcute, și, totodată, pe lângă tarseele de bicicletă vor fi și potecile amenajate pentru turiști. Unul dintre ele, care este deja amenajat, este Scocul Urzicarului, un traseul care nu a fost pus deloc în valoare. Mulți nu știau de el. Este de la Câmpul Mielului, în dreapta. Lumea oprea, făce o poză și atât, pentru că nu puteai să mergi pe el. Trebuia amenajat. Este ceva deosebit. Urmează și Scorota, care va fi pentru biciclete. Toate legăturile acestea între trasee, de la Uricani până în Parâng, vor fi făcute cu ajutorul Consiliul Județean”, a declarat Emil Părău.

Practic, autoritățile, ONG-urile, investitorii în turism își dau mâna astfel încât Valea Jiului să nu mai însemne doar turism de iarnă, așa cum se întâmplă acum, iar frumusețea naturii, cu care zona a fost din plin înzestrată, să poată fi pusă în valoare și vara, inclusiv pentru iubitorii ciclismului pe creste de munte.

Carmen COSMAN – PREDA