Din adâncul pământului, la 100 de metri înălțime. Primul inginer minier care trece în zona eolienelor este din Valea Jiului

Aldona Todoran este primul inginer minier care urmează programul de reconversie profesională demarat de Ministerul Energiei. Timp de 16 ani a lucrat la Mina Paroșeni și a coborât în adâncul pământului. Acum a urcat la 100 de metri înălțime, în turbina eoliană.

Chiar oficialii Ministerului Energiei sunt cei care au prezentat cazul Aldonei Todoran, de profesie inginer miner, care urmează acum programul reconversie profesională spre zona de eoliene.

”Ea este Aldona Todoran și timp de 16 ani a lucrat în subteran, la mina Paroșeni. Aldona este primul inginer miner care urmează programul de reconversie profesională demarat de Ministerul Energiei, pentru a deveni tehnician în industria eoliană. Ieri a îmbrăcat pentru prima oară echipamentul „morilor de vânt” și a parcurs primul ei exercițiu: urcarea în turbina eoliană la o înălțime de nici mai mult, nici mai puțin de 100 m. O felicităm pentru curaj și pentru îndrăzneala de a schimba o carieră din subteran cu una la inălțimi”, scrie pe pagina sa de pe o rețea de socializare Ministerul Energiei.

Oficialii din Energie au anunțat miercuri că 5.000 de mineri din Valea Jiului vor fi pregătiți ca tehnicieni în sectorul producerii energiei eoliene și a distribuției electricității

Concret, proiectul vizează crearea unei Academii (Academia de Pregătire și Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice) cu puncte de formare la Tg. Jiu și la Craiova.  Practic, în aceste centre vor fi pregătiți circa 500 de tehnicieni pe an, timp de 10 ani. La aceștia se adaugă și specializarea a 3.000 de specialiști în distribuția energiei electrice. Certificarea minerilor în cadrul Academiei le va permite acestora să lucreze în instalarea, operarea și mentenanța proiectelor regenerabile.  Pentru înființarea Academiei, Ministerul Energiei, împreună cu Asociatia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Monsson Operations, Distribuție Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ România) și Universitatea din Petroșani, au semnat un protocol de colaborare în luna mai a acestui an.

Carmen COSMAN – PREDA