Comisia Europeană acceptă concluziile studiului polonezilor privind necesitatea continuării activității minelor Lupeni și Lonea!

Comisia Europeană nu contestă concluzille studiului întocmit de polonezii de la GIG cu privire la necesitatea continuării activității la minele Lupeni și Lonea, se arată în documentele oficiale.

Potrivit președintelui  Sindicatului ”Muntele”, Darius Cîmpean, pentru continuarea activității la cele două unități extractive a venit infograma de la Bruxelles, care spune că studiul GIG trebuie aplicat.

”În adresa de la Bruxelles se spune  că, cu privire la studiul GIG, DG Competition nu contestă concluziile raportului. De asemenea, nu contestă posibilitatea de a prelungi din punct de vedere juridic acoperirea sumelor viitoare, în temeiul costurilor excepționale”,a  declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului ”Muntele”.

Practic, o concluzie a raportului invocate arată că, pentru punerea în siguranță, exploatările miniere Lupeni și Lonea trebuie să mai funcționeze între 4 și 6 ani. Pe de altă parte, CE nu contestă, practice, nici necesitatea că trebuie dați bani în plus pentru acest lucru.

Minele Lonea și Lupeni fac obiectul unui Plan de Închidere a Activității (PIA), elaborat pentru accesarea ajutorului de stat necesar facilitării închiderii minelor necompetitive, conform Deciziei CE 787/2010. Conform PIA, activitatea de închidere trebuie să se desfășoare în paralel cu cea de extracție, avându-se în vedere ”criterii de siguranță și de protecție a mediului”. În plus, pentru cele două capacități extractive sunt în  curs de aplicare și evaluare unele măsuri de siguranță, bazate pe studii tehnice și pe recomandările studiului realizat de polonezii de la GIG.  Studiul făcut de polonezii de la GIG vorbește despre necesitatea epuizării rezervei deschise, astfel încât minele să nu se transforme în bombe cu ceas, din cauza huilei rămase neexploatate. Analiza conduce la o concluzie îngrijorătoare și confirmă în totalitate concluziile anterioare ale INSEMEX, care a făcut un studiu similar, dar CE a dorit un expert independent.  Practic, riscul legat de acumulările de gaz metan, de fenomenele de autoaprindere, de acumulările de apă, se situează în zona de alertă cu un grad ridicat de pericol. Actualul program de închidere ar trebuie reconsiderat de urgență, spun experții din Polonia.

Carmen COSMAN – PREDA