”Legea Resmeriță” a fost promulgată. Stagiu de cotizare redus cu 5 ani pentru angajații exploatărilor miniere care se închid!

Președintele României a promulgat legea inițiată de senatorul PSD Cristian Resmeriță și adoptată de Parlamentul României,  prin care se crează cadrul legislativ pentru ca angajații din sectorul minier să poată beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare necesar ieșirii la pensie, de la 20 de ani la 15 ani, pentru angajații exploatărilor miniere care se închid ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană.

În acest fel, minerii de la unitățile extractive care se închid în baza programelor convenite cu UE vor putea ieși la pensie dacă au 45 de ani și un stagiu de cotizare de 15 ani, nu 20 cum s-a prevăzut până acum. Sunt vești bune pentru angajații Complexului Energetic Hunedoara, de la minele Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere, dar și pentru cei de la Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului. Mulți riscau să rămână pe drumuri, pentru că nu se puteau pensiona, neavând un stagiu total de cotizare de minimum 20 de ani, așa cum prevedea legea pensiilor până acum. Iar această lege vine chiar în ajutorul lor.

Carmen COSMAN – PREDA