Universitatea Petroșani: Șansă la învățământ pentru cei fără examenul de bacalaureat

Foto: Universitatea Petrosani

Cei care nu au reușit să promoveze examenul de bacalaureat dar ar vrea să studieze mai departe au o șansă, oferită chiar de Uiversitatea Petroșani. Este vorba despre colegiul nonuniversitar, iar cursurile pe care le pot urma sunt în domeniul ingineriei transporturilor și a calculatoarelor.

Colegiul a fost înființat cu ajutorul fondurilor europene, un program implementat de Universitatea din Petrosani în colaborare cu Universitatea București. Scopul este  optimizarea ofertelor de studii din învățământul terțiar universitar si non-universitar tehnic, în sprijinul angajabilității persoanelor defavorizate.

Radu Sorin, Rectorul Universității Petroșani, spune că: ”La colegiul nonuniversitar se pot înscrie cei care nu au luat bacalaureatul. Aceste înscrieri le vom face în toamnă. Cei care vor termina studiile, vor termina studii post-liceale și vor avea ca diploma aceea de technician. Să nu se înțeleagă cumva că noi școlarizăm în învățământul superior absolvenți fără diploma de bacalaureat. Este același sistem pe care îl au și liceele care pregătesc elevi în aceleași condiții la studii post – liceale”.

Coform unei legi apărute în 2014, și universitățile pot organiza astfel de cursuri de formare post-liceală, la fel ca și liceele. Cei care între timp promovează exaenul de Bacalaureat, s epot înscrie la Universitate, dar din anul I.

”Dacă își iau bacalaureatul, se înscri în anul următor în învățământul superior și, dacă regăsim examene promovate, le putem echivala. Dar ei vor începe studiile din anul I”, explică prof. univ. dr. ing. Radu Sorin.

Carmen COSMAN – PREDA