Unde sunt nevoiți să se joace copiii! Amenzi de 324.000 de lei pentru neregulile descoperite de inspectorii ANPC la locurile de joacă

Foto: Digi24

Peste 300.000 de lei este valoarea totală a sancțiunilor aplicate de inspectorii pentru protecţia consumatorilor, în urma unor controale efectuate la nivel naţional care au vizat respectarea prevederilor legale în exploatarea locurilor de joacă pentru copii. În cazul a 70 de operatori economici a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea neconformităţilor constatate. Probleme au fost și în județul Hunedoara.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în perioada 18 iunie – 2 iulie, instituţia a desfăşurat o serie de acţiuni de control care au vizat 275 de operatori economici din toate judeţele ţări. În total,  au fost aplicate 168 de sancţiuni contravenţionale din care 103 avertismente şi 65 amenzi contravenţionale în valoare de 324.000 de lei. De asemenea, în urma verificărilor, a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciului la 70 de operatori economici până la remedierea neconformităţilor constatate, la trei dintre operatorii economici controlaţi fiind aplicate sancţiuni complementare, respectiv interzicerea utilizării echipamentelor de agrement amplasate pe spaţiile de joacă până la eliminarea deficienţelor identificate în judeţul Braşov şi măsura opririi definitive de la exploatare a unor echipamente cu probleme la rampele de acces şi paviment, până la remedierea defecţiunilor, evaluarea conformităţii acestora şi emiterea unui certificat de conformitate de către un organism de certificare.

Cât privește județul Hunedoara, aici au fost descoperite deficiențe legate de nerespectarea prevederilor legale referitoare la spaţii de joacă – HG nr. 435/ 2010 (conformitate din punct de vedere tehnic a echipamentelor şi respectarea cerinţelor esenţiale de securitate).

Carmen COSMAN – PREDA