Afacerile unei industrii în declin. Milioane pompate în stațiile de epurare ale minelor închise

Foto: Graiul Maramuresului

Sancțiune după sancțiune a primit o firmă care se ocupă de prestarea serviciilor de exploatare a stațiilor de epurare a apelor de mina. A minelor închise. Minele sunt undeva prin Maraureș. Firma este din Petroșani. Practica a arătat că cele mai de succes afaceri sunt cele derulate departe ”de casă”. Cât mai departe. Așa pare să fi procedat și Domaso Construct SRL Petroșani, firmă controlată de un fost prefect de Hunedoara, om de afaceri de asemenea de succes,  Sorin Apostu.

Sancțiunile aplicate de Apele Române sunt de mii de lei și vizează neregulile în exploatare, care duc la poluarea apelor. Contractele sunt însă generoase, iar afacerea merge înainte în ciuda problemelor care datează de ani de zile. Acum, Domaso Construct se luptă în instanță cu Apele Române în mai multe procese în care este atras și Conversmin, societatea de închideri condusă de Ioan Stamin Purcaru, fost director al CNH și președintele CA al Compexului Energetic Hunedoara. Conversmin este și finanțatorul contractelor din Maramureș, iar acum se luptă pentru schimbarea unor norme, a unor prevederi  din domeniu.

Așa cum spuneam sunt mai mutle procese pe rolul instanțelor de judecată. Unele le-a pierdut Domaso Construct. Altete le-a câștigat. Unele se judecă și acum. Numitorul comun al acestora îl reprezină procesele- verbale încheiate de Administrația Bazinală de Apă  Someș – Tisa, pentru problemele constatate, respectiv pentru poluarea apelor  prin activitatea derulată, ori pentru lipsa avizelor.

Cei de al Domaso se apără și au susținut în instanță că au purtat o stufoasă corespondență cu cei de la CONVERSMIN pentru a le asigura piesele de schimb pentru aceste stații de epurare, pe care ei operează.

”Solicită să se constate că eventualele neîncadrări în prevederile Autorizației de gospodărire a apelor nr.310/07.07.2015 sunt consecința unei situații generate de lipsa pieselor de schimb solicitate și neprimite de la S.C .CONVERSMIN SA-Bucuresti aspect neimputabil operatorului stației de epurare, respectiv S.C.Domaso Construct” SRL”, se arată în documentele depuse într-una dintre spețe.

Problemele vin din urmă. Datează de ani de zile, dar fără rezolvare, situația perpetuându-se.

O situație veche, rămasă în coadă de pește

De exemplu, în 2010, primarul din  Tăuții Măgherauș a refuzat să acorde celor de al Domaso Construct Petroșani autorizație de funcționare pentru stațiile de epurare de la Valea Corbului, Tyuzosa si Câmpurele din cauza situației îngrijorătoare din teren.

Foto: eMaramures

 

„Nu s-a schimbat aproape nimic, apele ajung în râul Băița la fel de poluate. S-au cheltuit sume enorme de bani și stațiile nu funcționează la capacitatea proiectată. Apele sunt roșii, otrăvite, nimic nu crește în râul Băița, orice vietate moare imediat. Ni s-a promis că vom putea face crescătorii de păstrăvi, dar nici nu poate fi vorba de așa ceva. În afară că pun var la greu, altceva nu fac. I-am trimis directorului Sorin Apostu o adresă în care l-am somat să ia măsurile care se impun pentru depoluarea râului în termen de 15 zile. Dacă nu se va conforma voi înștiința Ministerul Mediului și pe cel al Economiei de situația existentă”, a declarat la acea vreme primarul, citat de cei de la Informația Zilei.

De asemenea, presa vremii scria despre faptul că dosarul închiderilor de mine ar fi ajuns și în atenția DNA, după ce Garda Nationala de Mediu ar fi constatat deficiențe la cele trei stații de epurare în discuție.

Iată ce spunea un raport al GNM de acum mai bine de 10 ani, prezentat în presa vremii:

  • ”Pentru exploatarea stației de epurare ape mină Asecare – Valea Colbului, Ilba SC Conversmin SA a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Domaso Construct SRL Petroșani. (…) Stația de pompare a nămolului supraterană nu este funcțională. S-au montat încă două pompe cu furtune flexibile.  Prin autorizația de gospodărire a apelor se prevede că stația va prelua întreg debitul de ape de mînă, fapt nerespectat în prezent. Nu este asigurată linie telefonică fixă la stație iar rețelele de telefonie mobilă nu au rază de acoperire în zona stației de epurare. În concluzie stația nu poate prelua întreg debitul de ape de mină și funcționează necorespunzător.
    Perimetrul stației a fost afectat de precipitațiile abundente din anii trecuți. Aval de stația de epurare de pe galeria Purcaret inferior se evacuează direct în emisar – pârâul Ilba un debit semnificativ de ape de mînă acide, apă pârâului are o culoare roșietică și depuneri de suspensii și precipitate de diverse metale”.
  • Și exploatarea stației de epurare Câmpurele a fost adjudecată de Domaso Construct SRL și potrivit GNM nici de aici nu lipseau problemele: “De pe galeria Câmpurele se evacuează ape de mină acide cu debit mare, circa 160 l / sec. Canalul de aducțiune, dintre gura galeriei și bazinul de reacție vertical, este subdimensionat, sau are depuneri în interiorul lui, pentru că nu poate prelua un debit mai mare de cca. 60 l / sec. O parte din debitul de ape intră în stația de epurare și se neutraliza și epură, cca. 60 l / sec, restul de aprox. 100 l /sec se evacua direct în emisar (Valea Roșie). Conform autorizației de gospodărire a apelor debitul maxim al stației este de 160 l / sec. Pompele de extragere a nămolului din decantoare și conductele aferente sunt subdimensionate, nu se extrage toată cantitatea de nămol, astfel se micșorează capacitatea de epurare a stației și sunt necesare operațiuni dese de curățare a decantoarelor.  Nu este asigurată linie telefonică fixă la stație iar rețelele de telefonie mobilă nu au rază de acoperire în zona stației de epurare. În concluzie, stația nu poate prelua întreg debitul de ape de mină și funcționează necorespunzător”.
  • Și la stația de epurare Tyuzosa, exploatată de aceeași societate din Petroșani au fost depistate mici nereguli.

Directorul Conversmin: ” Ministerul Economiei trebuia, după ce a făcut proiectele tehnice, să le tehnologizeze”

Contractul dintre Domaso Construt și Conversmin a mers însă mai departe, ajungând acum, iată, în faza sancțiunilor și a proceselor în care Conversmin este parte responsabil civilmente sau chiar intervenient în nume propriu. Directorul Conversmin, Ioan Stamin Purcaru, indică drept principal responsabil Ministerul Economiei, cel care ar fi trebuit să retehnologizeze stațiile de epurare, dar nu a făcut-o.

”Sunt mai multe procese cu Administrația Bazinală, pe niște sancțiuni. Dar, trebuie să știm niște lucruri. Practic, normele prin care se certifică calitatea apei sunt prinse pe A001 și vreo 4 ani de zile în urmă s-a mers pe derogări, statul roman asumându-și obligaația să modernizeze niște stații. Noi suntem administratorul de fonduri, dar patrimonial stațiile aparțin statului român prin Ministerul Economiei. Ministerul Economiei trebuia, după ce a făcut proiectele tehnice, studiile, să le tehnologizeze. Or, stațiile la ora actuală, una nu funcționează, celelalte nu îndeplinesc calitativ parametric apei, după NTPA001. În momentul în care faci autorizația de gospodărire și spune norme, în momentul în care le nu satisfaci, aceste norme sunt cu penalități. Tu o dată plătești un abonament de utilizare a apei, și dacă  nu îndeplinești cerințele de calitate sunt penalități pentru fiecare metal greu sau suspensii… Atunci, a apărut problema asta, fiindcă au apărut niște amenzi că nu am ridicat avizele de gospodărirea apei, fiindcă dacă le ridici și ți le însusești, în condițiile în care nu le poți satisfce, ai niște costuri pe care nu ți le plătește nimeni. De aici a plecat demersul, cu solicitare intervenient Ministerul, în sensul că Ministerul dacă nu a făcut, Garda de Mediu sau Administrația Bazinală este foarte simplu să mă socotească pe mine administrator și să îmi dea amendă. Pe mine și pe operator. Dar nu eu sunt cauza. Eu am proiectele tenice făcute, dar nu le pot implementa, din lipsă de fonduri, iar la autorizația de construcție trebuie să ai regimul juridic al terenurilor foarte clar. Sunt niște disfuncții care la ora actuală nu sunt rezolvate, am făcut adresă specială și la domnul ministru și încercăm să le rezolvăm cât de repede se poate. Am avut discuții și cu Apele Române, dacă apelede mină sunt sau nu ape uzate, pentru că NTPA001 sunt pentru ape uzate, ori aici avem o dispută inclusiv cu secretarul de stat de la ape, dacă apa de mină este apă uzată. Este apă uzată la o mina în funcție, dar la o mina istorică? Nu știu cine o uzează. Am făcut adresă la minister, cu toată descrierea și cu toată asumarea. Doi, avem un demers cu ANAR și cu Ministerul Apelor la nivel de secretar de stat și sutnrem pe un grup de lucru care încearcă să resolve situația pe legislația încât apele de mina în care nu se desfășoară activitate socio-economică să nu fie apreciată ca apă de mine”,a  declarat pentru Informația Văii Jiului Ioan Stamin Purcaru.

Așa cum spuneam, relația de afaceri dintre Conversmin și Domaso Construct este una care datează de ani de zile. De pe vremea în care Conversmin era condusă de Dorin Adam. Povestea pe larg și scandalurile generate de încheierea acestor contracte a fost expusă pe larg în România Liberă.

Carmen COSMAN – PREDA