Angajații de la exploatările miniere care se închid se pot pensiona pe Legea 135 – ”Legea Resmeriță”

Agajații de la unitățile miniee aflate pe program de închidere se pot pensiona dacă au 15 ani stagiu de cotizare și 45 de ani împliniți. Legea 135/ 2019 – ”Legea Resmeriță” a intrat în vigoiare.

Senatorul Cristian Resmeriță, inițiatorul acestui act normativ, a anunțat intrarea în vigoare a legii care este astfel aplicabilă.

Cristian Resmeriță, senator PSD – ”Ceea ce a început în urmă cu 6 luni, o muncă grea, o muncă foarte complicată, a ajuns într-un punct care se poate aplica: legea pe care am inițiat-o, care scade stagiul de cotizare la 15 ani, pentru cei care au minim 45 de ani vârstă și care lucrează la exploatările miniere aflate pe închidere. A intrat în vigoare Legea 135/ 2019. Doresc să anunț toți oamenii care îndeplinesc condițiile că, începând din acest moment, pot să își depună dosarele pentru a ieși la pensie”

Conform acestei legi, angajații de la unitățile extractive care se închid în baza programelor convenite cu UE vor putea ieși la pensie dacă au 45 de ani și un stagiu de cotizare de 15 ani, nu 20 cum s-a prevăzut până acum. Sunt vești bune pentru angajații Complexului Energetic Hunedoara, de la minele Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere, dar și pentru cei de la Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului. Mulți riscau să rămână pe drumuri, pentru că nu se puteau pensiona, neavând un stagiu total de cotizare de minimum 20 de ani, așa cum prevedea legea pensiilor până acum.

Carmen COSMAN – PREDA