Ultima călătorie a micuței locomotive Skroban, în Parcul Carol Schreter

Copiii se vor bucura anul acesta de utima călătorie a micuței și ineditei locomotive Skroban, în Parcul Carol Schreter din Petroșani. Apoi, aceasta va lua drumul muzeului.

Anunțul a fost făcut chiar de creatorul acesteia, dr.ing. Alexandru Skroban, care a explicat că va fi ultima întâlnire din cauză că vârsta nu îi mai permite și nu a găsit pe nimeni să continue ceea ce el a început cu mult drag.

”Cu bucurie și satisfacție va anunț că pe data de 31 August 2019 am programat o nouă întâlnire cu locomotiva jucărie în parcul CAROL SCHRETER din PETROȘANI, cu copiii și părinții lor. Va invit și va aștept cu drag. Locomotiva va porni la orele 15. În cazul în care va fi timp nefavorabil, programul se va decala pe data de 01 septembrie sau pe altă zi. Cu această ocazie doresc să anunț că va fi ultima întâlnire, deoarece nu am găsit niciun amator dornic să continue ce am început eu, motiv pentru care voi dona locomotiva la un muzeu. Vârstă mă obligă să fac acest pas. De preferat este muzeul din Petroșani, deoarece aici s-a născut ca model unic în domeniu și a distrat copiii care nu-o vor uita. În altă parte va fi străină”, a scris pe pagina se de pe o rețea socială dr.ing. Alexandru Skroban.

Micuța locomotivă cu abur este construită la scara 1 : 10 și în ultimii  ani s-a  întâlnit constant cu copiii, în Parcul Carol Schreter din Petroşani. Trage după ea un vagon cu care cei mici sunt mai mult decât încântați să se plimbe. Creatorul acesteia este dr. ing. Alexandru Skroban, fost şef al Secţiei de Proiectări în cadrul CEPROM Satu Mare, acum pensionar, iar pentru realizarea acesteia au fost nevoie de aproape doi ani.

“A fost o pasiune din tinereţe, dar acum, la bătrânţe, am mai mult timp. Pentru realizarea ei am lucrat aproape doi ani, cam 5 ore pe zi”, povestea acum doi ani părintele micuţei locomotive.

Trenuleţul are circa 110 kg și trage dublu greutatea sa. Are nevoie de 8 litri de apă şi un kilogram de cărbune la un kilometru parcurs, după care locomotiva trebuie din nou încărcată.

Născut în Sibiu, Alexandru Skroban a venit în Valea Jiului împreună cu familia pe când era în clasa a IV-a. A absolvit Facultatea de Inginerie Electromecanică Petroşani şi a lucrat iniţial ca inginer la Mina Dâlja. După ce a obţinut titlul de doctor la Institutul de Mine Petroşani a lucrat la I.U.M.P. şi la Centrul de Proiectare ce aparţinea de CEPROM Satu-Mare, fiind şef al Secţiei de proiectări.

Locomotiva despre care povesteam anterior nu este, însă, singura creaţie a inginerului Skroban. Din mâinile pricepute ale sale au mai ieşit, printre altele, o remorcă  cu o  capacitate de până la 500 de kg,  omologată şi înscrisă, dar şi o rulotă – în 1979 – pe care familia Skroban o folosea pentru concedii şi cu care au vizitat aproape toată Europa.

Carmen COSMAN – PREDA

Sursa foto: Facebook Alexandru Skroban