Senatorul Cristian Resmeriță: ”În mineritul din Valea Jiului vor trebui să se facă sute de angajări”

Foto: Arhiva

Minele Lupeni și Lonea, aflate teoretic pe program de închidere, funcționează în continuare, iar programul de concedieri collective anunțat de Ministerul Energiei nu a fost aplicat tocmai din acest motiv. În plus, senatorul PSD Cristian Resmeriță este convins că în mineritul din Valea Jiului vor trebui să se facă sute de angajări.

Cei care au plecat din sistem au plecat pe cale naturală, adică prin ieșirea la pensie. În Valea Jiului continua să funcționeze patru capacități extractive, care vor rămâne fără personal, dacă nu se vor face angajări. Senatorul Cristian Resmeriță este de părere că sute de oameni vor fi angajați în minele din acest bazin carbonifer, pentru că este nevoie de forță de muncă.

Senator PSD Cristian Resmeriță: ”Sunt foarte multe zăcăminte de cărbune și vedeți ce mult ne-am chinuit să ținem Lupeniul și Lonea pe exploatare pentru că acolo există cărbune chiar dacă unii în 2016 au vrut să închidă aceste exploatări în câteva luni. Câte odată statul român parcă dorește să închidă ceea ce are și nu să exploateze. Și mina Lonea, de exemplu, dacă nu s-ar închide și ar merge pe o normalitate, ar angaja în fiecare săptămână oameni, pentru că oamenii ies la pensie și veți vedea ce probleme vor fi acum cu oamenii care vor trebui să se încadreze în  muncă, pentru că inclusiv pe legea 135 sunt oameni care au muncit și vor ieși la pensie. Dacă vor ieși mulți la pensie și pe această lege și pe cea normală, adică pe 155, în momentul în care împlinesc 45 de ani, locurile rămân neacoperite iar atunci vor trebui să se facă sute de angajări în mineritul din Valea Jiului, pentru că altfel nu v-a putea să funcționeze. Eu sunt convins, din ceea ce văd, că există o dorință foarte mare a oamenilor de a se angaja în minerit. Dacă în urmă cu ceva ani erau locuri de muncă dar nu se angajau din cauza condițiilor grele, în momentul de față datorită posibilității de a lua o pensie bună într-un interval de timp mai scurt, după 15 ani de muncă, sunt foarte mulți care au 10, 12 ani și care doresc să se încadreze, chiar dacă au plecat cu Ordonanță. Eu am încurajat și încadrarea lor pentru că, chiar dacă au plecat cu ordonanță, față de cei care vin acum și nu știu este recomandat să bagi în mină pe cineva care are experiență cu o persoană care nu are.  (…) În urmă cu circa o lună de zile am avut o poziție față de Ministerul Energiei și față de responsabilul din acest minister și văd că acum nu mai întâlnesc atâtea piedici pe care chiar omul nostru le punea. S-a intrat zic eu pe un făgaș aproape  normal. Chiar dacă în actele ministerului scrie de concedieri colective,  la CEH nu s-au făcut concedieri colective. Oamenii care au plecat din sistem au plecat ieșind la pensie”.