Universitatea Petroșani analizează zeci de excavatoare de la Complexul Energetic Oltenia

Foto: Pandurul

Specialiștii Universității din Petroșani vor analiza, timp de doi ani, starea de funcționare a excavatoarelor cu rotor din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

În total, sunt 37 de utilaje cuprinse în contractul câștigat de Universitatea Petroșani, alături de ICITPML Craiova și o firmă de construcții din Rovinari.

”Am participat, împreună cu ICITPML Craiova și cu o firmă de construcții din Rovinari, într-un consorțiu la o licitație pentru analiza stării de funcționare a excavatoarelor cu rotor din cadrul Complexului Energetc Oltenia. Este vorba de 37 de utilaje, pe care trebuie să le analizăm pe o perioadă de 2 ani, cu specialiștii de la noi de la Universitate și cu cei de la ICITPML Craiova, care au multă documentație în acest sens, o să căutăm să finalizăm  cu succes acest contract. Analiza înseamnă ca la fiecare excavator să testăm la vibrații, în timpul activității, rezistența structurilor metalice, anduranța lor, să estimăm durata de funcționare în bune condiții a acestor utilaje, în special partea de structură metalică a utilajelor . Trebuie s preîntâmpinăm accidente de tipul celui care s-a întâmplat la Berbești”, a explicat Rectorul Universității, prof. univ .dr. ing. Radu Mihai Sorin.

Sursa citată anterior a precizat că este o muncă importantă, dar instituția de învățământ superior are posibilități și specialiști atestați, în așa fel încât,  prin măsurări tensiometrice nedistrutive, prin ultrasunete, să facă aceste teste la fața locului.

”Vom efectua experimentările pe fiecare excavator în parte, în special probabil la sfârșit de săptămână, pentru a nu deranja prea mult acitivtatea de producție”, a mai spus Radu Mihai Sorin.

Carmen COSMAN – PREDA