Apa de la Valea de Pești elimină neplăcerile create de o stație de tratare în Straja

Foto: Turism Club

Apa din sursa Valea de Pești este cea mai bună soluție pentru alimentarea cu apă a stațiunii Straja, spun reprezentanții Apa Serv Valea Jiului SA.

Mai exista posibilitatea captării unor izvoare, dar acest lucru venea ”la pachet” cu o serie de neplăceri ce ar fi fost generate de amenajara unei stații de tratare a apei sus. În munte.

”În urma vizitei în teren am găsit soluția cea mai bună pentru alimentarea cu apă a stațiunii Straja. Va  fi alimentată din sursa Valea de Pești. Este o sursă sigură, ca și alternativă erau izvoarele proprii, dar asta însmna să construim o mini-strație de tratare la peste 1.000 m. Asta înseamna să respecți tot fluxul tehnologic de la o stație mare, dar la nivel mai mic. Trebuia să ducem în munte instalații de dezinfecție, care însemnau clor gazos, niște condiții speciale și Doamne ferește de un accident. Însemna să avem instalație de reactivi, parte de coagulare, lucru care până la urmă aducea o neplăcere turiștilor vara, iar iarna ne crea chiar imposibilitatea să asigurăm funcționarea stației, când e nevoie de mai multă apă.

Stația Valea de Pești a fost reabilitată. În acești ani am trecut cu stația prin mai multe încercări, am avut doi ani consecutivi în care lacul a fost golit și stația a funcționat din sursa Lazărul și sursa Buta, care sunt două surse de râu – pârâu foarte afectate datorită ploilor. Stația a funcționat fără probleme. În anii aceștia n-a fost oprită niciodată, există rezervă de apă să putem alimenta stațiunea Staja. S-a obținut deja certificatul de urbanism, s-a solicitat oferta tehnico – economică pentru stațiile de pompare intermediare, s-au făcut măsurătorile topografice și planul de situație și profilul longitudinal preliminar”, a declarat directorul general al Apa Serv Valea Jiului SA, Cristian Ionică.

Astfel, după rețeaua de canalizare, stațiunea Straja va avea și rețea de apă potabilă. Și asta după ce factorii responsabili s-au așezat la aceeași masă pentru a discuta și a găsi cele mai bune soluții în acest sens.

De precizat că staţia de tratare a apei de la Valea de Peşti a fost modernizată din temelii, proiectul fiind finalizat în urmă cu circa 4 ani, iar odată cu finalizarea acestui obiectiv de investiţii, de peste 13 milioane de lei, s-a încheiat, practic, prima etapă a proiectului major privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată, executat cu fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene. Investiția de amploare a transformat total acest important obiectiv al SC Apa Serv Valea Jiului, care a devenit o adevărată uzină, care a beneficiat la acel moment de cea mai modernă tehnologie în domeniu la nivel european.

Carmen COSMAN – PREDA