Grădiniță finalizată, dar neutilizată. Primăria Petroșani nu poate recepționa lucrarea

Deși, practic, este finalizată în proporție de peste 95%, grădinița de la Școala ”I.G.Duca” nu poate fi recepționată și nici nu va putea funcționa din luna septembrie. Trebuie făcute unele modificări, în concordanță cu noua legislație.

O grădiniță moderă, absolut necesară, dar care nu mai respectă normele în domeniu. De când a început construcția ei s-a schimbat legislația, astfel că nu mai poate obține avizul ISU. Și, fără acest aviz, spune primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, nici nu poate fi făcută recepția finală a lucrării.

”Nu cred că o să reușim să o dăm în folosință, pentru că nu avem avizul de la ISU. S-a schimbat legea și nu putem să facem recepția finalăfără avizul de la ISU. Asta implică și fonduri suplimentare. Noi avem ceva bani, dar nu suficienți. Să vedem acum, la rectificarea bugetară”,a  declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

De vreo 12 ani se lucrează la construcția grădiniței de la Școala I.G. Duca din Petroșani. Acum implementarea proiectului este pe finalizare. Dar constructorii o iau de la capăt. Și asta pentru că trebuie făcute niște modificări substanțiale pentru ca pompierii să poată acorda avizul de funcționare. Au existat trei licitaţii până acum, cu trei constructori diferiţi.  Inițial, lucrarea a fost executată de SC Simar SRL, care a câştigat licitaţia organizată în anul 2007. Valoarea de adjudecare a fost de circa 1,5 milioane de lei, iar grădiniţa trebuia finalizată după 14 luni de la demararea construcţiei, respectiv 30.12.2008. În realitate lucrurile au stat cu totul diferit. Constructorul a încasat aproximativ 1,2 milioane de lei, dar calcula că ar mai fi nevoie de încă 1,6 milioane de lei pentru ca imobilul să fie predat la cheie. Cum aceşti bani nu au mai venit, grădiniţa a rămas nefinalizată. Ulterior, după o nouă licitație, lucrarea a ajuns la firma Max Asalt, dar după numai o lună lucrările au fost din nou stopate, după ce firma a intrat în faliment. În această perioadă în care a fost sub contract, societatea în cauză a efectuat lucrări de numai 10 la sută din restul de execuție.

La finele lunii noiembrie 2017, Primăria Petroșani a atribuit către societatea BRT Trust SRL contractul care vizează finalizarea lucrãrilor la grãdinita IG Duca, asta după ce s-a s-a actualizat și deviziul general.

Carmen COSMAN – PREDA