Scrisoare de intenție trimisă de CJ Hunedoara pentru mina Petrila. 2,1 milioane de lei pregătiți pentru fosta platforma minieră

Consiliul Județean Hunedoara a trimis o scrisoare de intenție către Ministerul Energiei pentrua  achiziționa Mina Petrila. La 2,1 milioane de lei este evaluat perimetrul, dar administrația județeană are pregătiți banii, a precizat administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

După primirea scrisorii de intenție, Ministerul Energiei, prin Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului, va face demersurile pentru vânzarea clădirilor și a terenului care au aparțintu de Mina Petrila.

”Lucrurile merg în direcția bună. După discuțiile care le-am avut la Mina Petrila, după cele care au fost la Consiliul Județean, purtate cu cei de la Asocația Planeta Petrila, ieri am semnat, eu și cu președintele Consiliului Județean, adresa către Ministerul Energiei, dl. Ministru Anton Anton, și ne-am exprimat intenția de a cumpăra fosta exploatare minieră Petrila. Evaluarea este de 2,1 milioane de lei. Am prins banii aceștia. Urmează ca, după primirea acestei scrisori de intenție, Ministerul Energiei să facă toate demersurile, iar CJ Hunedoara este dispus să cumpere toate bunurile de acolo. Deja sunt tineri care au câștigat start – up-uri în zona Petrila și cărora le trebuie teren. Sunt în jur de 16 hecare de teren, dar aproximativ 4 hectare pot fi deliminatate în afara permietului unde sunt obiectivele clasificate ca monument istoric, cât și zona administrative. Sunt soluții de a pune în valoare atât mina, cât și zona admiistrativă să fie preluată după aceea deadministrația de la Petrila, pentru a face un sediu administrative. (…) Chiar ieri am avut discuții cu conducerea Muzeului de la Deva. Obiectivele vor fi preluate de către Muzeu, vor scrie proiecte, sunt bani europeni. Putem face și o asociere cu Planea Petrila și împreună putem atrage bani europeni”,a  declarat administratorul public al județului, Costel Avram.

Aastfel, clădirile monument istoric ale minei Petrila și fosta platformă minieră în ansamblul ei ar putea ajunge de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului la Consiliul Județean Hunedoara.

Clădirile aflate acum în discuție aparțin celor de la SNIMVJ, care le administrează, asigură paza perimetrului și chiar plătește impozit pe ele, asta deși la Petrila nu mai este niciun fel de activitate economică.  Mina Petrila s-a închis în urmă cu trei ani, la 1 noiembrie2015. Fostul perimetru minier a fost înierbat și doar câteva clădiri încadrate drept monumente istorice mai vorbesc la Petrila despre lunga istorie a industriei extractive. Imobilele au fost intabulate, pentru a se putea face dovada proprietății lor, și evaluate, la fel ca și terenul.

Carmen COSMAN – PREDA

Fostă platformă minieră, vizată de Consiliul Județean. Costă aproximativ 2,6 milioane de lei. De ce nu a luat-o nimeni până acum și cum promisiunile au lăsat istoria să se dărâme!