A produs cât a consumat. Apa Serv este independentă energetic

Consumul de energie electrică al operatorului de apă și canalizare Apa Serv Valea Jiului SA este acoperit, aproape în proporție de 100%, de energia electrică produsă de cele trei mirohidrocentrale deținute. 

SC ApaServ Valea Jiului SA Petroșani deține în administrare trei microhidrocentrale – MHC Valea de Pești, MHC Polatiște și MHC Brazi, care produc  și livrează energie electrică în Sistemul Energetic Național, conform licenței de producere și comercializare energie electrică nr. 806 din 08.11.2007.

De la începutul acestui an și până a finele lunii iunie, conform unui raport dat publicității de Apa Serv, MHC-urile au proddus 981 MWh, respectiv 2.210 certificate verzi și în urma valorificării acestora, poate fi acoperit 98,38% din costul total de energie electrică al obiectivelor societății.

În plus, pe lângă energia electrică tranzacționată pe piața de energie electrică, operatorul de apă și canalizare beneficiază și de susținere pentru producătorii E – SRE, stabilită de ANRE, respectiv de certificate verzi, cu valoarea de tranzacționare de minim 136,8129/CV.

Cât privește consumul de energie electrică, în termeni comparativi, în primul semestru al acestui an Apa Serv a scăzut acest cosum față de semestrul II al anului 2018 cu peste 21%. A produs, în schimb, cu peste 7 procente mai multă energie electrică.

Carmen COSMAN – PREDA