Pesta de la Vulcan a venit odată cu porcii bolnavi, dintr-o zonă infestată. Focarul, atent monitorizat

Foto: Observator prahovean

Focarul de pestă porcină de la Vulcan a apărut, cel mai probabil, ca urmare a achiziției unor animale din zonele infestate. Aceasta este concluzia la care au ajuns autoritățile, care ne îndeamnă să privim problema cu maximă responsabilitate. Boala poate produce pagube foarte mari la crescătorii de porci, a subliniat prefectul județului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely.

Foto: Arhiva

Focarul de pestă porcină de la Vulcan este considerat încă activ, dar ar putea fi declarat închis în scrt timp, dacă măsurile dispuse vor fi respectate în totalitate, a declarat prefectul de Hunedoara Fabius-Tiberiu Kiszely. Din fericire, alte cazuri de îmbolnăviri nu au mai apărut până acum.

Fabius-Tiberiu Kiszely, prefect:  ”Avem un focar activ la Vulcan, pe care îl monitorizăm. Am început cartografierea întregii zone de restricție și a zonei de securitate. Deocamdată nu am avut alte cazuri. Deci, avem un singur focar pe care, dacă gestionăm bine toate măsurile pe care le-am luat, este posibil să îl închidem în cele 30 de zile care au mai rămas până la termenul în care se poate declara închis acest focar. Eu sper să nu mai apară alte cazuri. Voi verifica personal îndeplinirea acestor măuri. Eu sper să nu avem o extindere a focarului la porcii domestici. De asemenea, ne uităm cu foarte atenție la porcii săbatici, pentru că în județele limitrofe, și mă refer în principal la județul Arad, deja avem multe focare la porcul mistreț. Suntem foarte atenți la măsurile pe care le-am luat, ca aceste focare să nu se întindă.

Boala este transmisă în principal de om, a preciat sursa citată, dar în cazul Vulcan cel mai probabil porcii care au murit proveneau dintr-o zonă infestată: ”Se pare că totuși acei porci veneau dintr-o zonă infestată. Cred că aceasta este concluzia. Dar este posibil și infestarea cu furaje. De fapt, principalul purtător al virusului este omul și de aceea trebuie ca toți să ne responsabilizăm și să ne dăm seama că această afecțiune la porcul domestic poate să ne aducă pagbe foarte mari. Așa că rugămintea mea și apelul meu către cetățeni este să tratăm cu maximă seriozitate și responsabiitate această problemă”.

Reamintim că la finele lunii august,  la Vulcan, în Colonia de Jos, doi porci au fost găsiți morți, iar analizele au confirmat focarul de pestă porcină africană. Ulterior, medicii veterinari au eutanasiat și al treilea porc din gospodăria respective. Autoritățile au luat imediat măsuri pentu a evita extiderea bolii.

Carmen COSMAN – PREDA