Soluție de clasare în dosarul de abuz în serviciu al lui Mircea Ioan Moloț, fost președinte al CJ Hunedoara!

Procurorii anticorupţie au dispus clasarea cauzei în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, care era acuzat de abuz în serviciu într-un dosar format în 2015! De asemenea, pentru toate celelate persoane anchetate în acest dosar s-a dat dispoziție de clasare. Totul după sute de ore de audieri și interceptări telefonice. În mod aproape cinic, procurorul notează că: ”cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”.

Un dosar înregistrat la data de 12.05.2015 în care s-au efectuat cercetări cu privire la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu pe numele preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, şi a altor trei funcţionari publici, pentru că ar fi acordat nelegal sume de bani mai multor primării, fără ca acestea să fie în situaţie de extremă dificultate. Sunt practic mai bine de 4 ani de la debutul cercetărilor care au un deznodământ fără echivoc, respectiv clasarea cauzei.

”Atâta timp cât legiuitorul nu a definit în mod obiectiv situația de extremă dificultate aprecierea acesteia de către destinatar are un caracter subiectiv și astfel cum reține Curtea Constituțională a României <<chiar dacă anumite acțiuni ce însoțesc exercitarea unei atribuții de serviciu se pot baza pe o anumită uzanță/cutumă, aceasta nu se poate circumscrie, fără încălcarea legalității incriminării, standardului obiectiv ce trebuie avut în vedere în determinarea faptei penale>>”, reține în ordonanța de clasare Ioan Daniel Dumitru, procurorul DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia, care a dispus soluția.

Și asta cu atât mai mult cu cât vorbim despre o alocare bugetară aprobată în plenul consiliului, cu votul consilierilor judeţeni!

Cum pornești de la Hunedoara și ajungi la o ”salbă de primării”

Potrivit procurorilor anticorupție,  faptele s-ar fi petrecut în cursul anului 2013. Astfel, Mircea Moloț s-ar fi întâlnit cu un deputat hunedorean în biroul preşedintelui CJ Hunedoara, imediat după ce se efectuase o rectificare de buget, în urma căreia Hunedoara a primit 9,5 milioane lei. Parlamentarul i-ar fi solicitat lui Mircea Moloț să direcţioneze 500.000 de lei către Primăria Municipiului Hunedoara, menţionând că primăria are datorii către firmele administrate de soţul său, arătând în acelaşi timp că această sumă de bani, în urma rectificării, ar fi fost obţinută ca urmare a eforturilor sale în cadrul comisiei de Buget Finanţe.

”Întrucât alocarea bugetară avea ca destinaţie anumite programe de dezvoltare locală, iar Municipiul  Hunedoara nu avea în desfăşurare un asemenea program nu s-a putut aloca această sumă”, susțineau anchetatorii.  

Și totuși, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, ar fi iniţiat o hotărâre de Consiliu Judeţean prin care se aloca suma de 500.000 lei Primăriei Municipiului Hunedoara din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean, cu ocazia rectificării bugetare efectuată în luna octombrie 2014. Însă bani au ajuns nu doar la Hunedoara, ci și la o altă serie de primării.

”Ulterior, Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat Hotărârea nr. 201/21.10.2014 prin care a fost alocată suma de 1.237.000 lei din fondul de rezervă la dispoziţia Consiliului Judeţean unităţilor administrativ teritoriale, astfel: Primăria Hunedoara – 500.000 lei, Primăria Balşa – 50.000 lei, Primăria Bătrâna – 50.000 lei, Primăria Blăjeni – 50.000 lei, Primăria Bucureşci – 50.000 lei, Primăria Bunila – 18.000 lei, Primăria General Berthelot – 50.000 lei, Primnăria Ilia – 100.000 lei, Primăria Pui – 80.000 leri, Primăria Romos – 30.000 lei, Primăria Rîu de Mori – 80.000 lei, Primăria Sarmizegetusa – 50.000 lei, Primăria Şoimus – 100.000 lei, Primăria Toplița – 50.000 lei, Primăria Turdaş – 9.000 lei”, arată DNA – Alba Iulia.

Proiectul de hotărâre și raportul de specialitate a fost semnat de toți factorii responsabili, care au ajuns ulterior cercetați în același dosar pentru care acum s-a dat dispoziție de clasare!

Intră în ecuație Curtea de Conturi

Curtea de Conturi ar fi cea care ar fi considerat însă alocațiile bugetare drept nelegale.

“În urma unui control efectuat de către Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Hunedoara s-a stabilit, prin procesul verbal nr. 831/30.06.2015 faptul că Unitatea Adutinistrativ-Teritorială Hunedoara a atribuit nelegal sprijin financiar unităţilor administrativ teritoriale menţionate mai sus, deoarece acestea nu îndeplineau criteriile prevăzute imperativ de actul normativ care reglementează modul de folosire a sumelor de bani din fondul de rezervă la dispoziţia Consiliului Judeţean, respectiv nu se aflau în situaţii de extremă dificultate sau nu au făcut obiectul unor calamităţi naturale”, scriu procurorii DNA.

Și totul ca urmare a corespondenței purtate cu ANAF, susțin anchetatorii, corespondență care nu ar fi relevant că primăriile în cauză ar fi avut declarate arierate la momentul întocmirii cererilor. În plus, DNA spune că funcționarii CJ Huneodara nu ar fi verificat îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege atunci când au analizat cererile unităilor administrative – teritoriale.

În 2018, la 3 ani de la debutul cercetărilor, DNA Alba Iulia a dispus continuarea urmăririi penale față de Mircea Moloț și ceilalți inculpați din dosar pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Au fost audiați mai mulți martori, inclusiv auditorii publici externi de la Camera de Conturi Hunedoara care au efectuat controlul a CJ Hunedoara.

Și reprezentanții primăriilor beneficiare au fost chemați la audieri și au explicat că administrațiile locale au avut nevoie de resurse financiare și au solicitat astfel de spriin în mod constant de la CJ Hunedoara.

Prin urmare, după mai bine de 4 ani de la demararea cercetărilor și după vreo 6 de când s-ar fi petrecut faptele soluția este clasarea cauzei!

Carmen COSMAN – PREDA