ApaProd scumpește tarifele, liberalii arată cu degetul spre consilierii județeni ai PSD și conducerea CJ Hunedoara. Pierderi de peste 5 milioane în numai 6 luni!

Grupul consilierilor PNL din Consiliul Județean Hunedoara arată cu degetul spre colegii lor din PSD, care dețin majoritatea și conducerea în administrația publică județeană, pe care îi consideră principalii responsabili pentru creșterea tarifelor de către ApaProd.

Mai mult, liberalii atrag atenția asupra pierderilor uriașe înregistrate de operatorul de apă din Deva, care pe primele 6 luni ale acestui an depășesc 5 milioane de lei!

Astfel, consilierii județeni ai PNL atrag atenția că ”a venit vremea ca hunedorenii sa plătească mai mult cu 23% la factura ApaProd, așa cum spuneau în Consiliul Județean consilierii liberali”., iar cei din PSD au votat in corpore pentru această majorare, în frunte cu Mircea Flaviu Bobora  – Președintele Consiliului Județean Hunedoara și Sorin Adrian Vasilescu – Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara.

”Să mai amintim că pierderile APAPROD au fost anul trecut de 2,3 milioane lei, iar anul acesta, pierderile la 6 luni sunt de 5,3 milioane lei, adica un total de 7,6 milioane lei pana in prezent, conform bilanțului depus de companie la Ministerul Finanțelor Publice.
Hunedorenii trebuie să știe unde se duc banii lor! Nici până astăzi directorul APAPROD, domnul Victor Arion, sau vreunul din cei 6 (șase!) directori plătiți regește, dar confidențial, nu a ieșit public să spună dacă această majorare de tarife va reuși să acopere pierderile uriașe întegistrate de această companie, al cărei acționar majoritar este Consiliul Judetean Hunedoara, condus vremelnic de PSD!”, este mesajul oficial al Grupului consilierilor PNL din Consiliul Județean Hunedoara.

Noile tarife anunțate au stârnit o adevărată furtună și în plenul Consiliului Județean Hunedoara, în luna august, când consilierul județean PNL Ovidiu Vlad a cerut chiar demisia directorului ApaProd, Victor Arion, pe motiv că acesta nu a venit și nici nu a trimis pe cineva să răspndă la întrebările formulate de consilierii PNL.

Ce spune directorul Arion

Pe de altă parte, directorul ApaProd, Viorel Arion, a susținut într-o altă ședință de consiliu, de la sfârșitul lunii august că majorarea de tarife este necesară în principal pentru plata ratelor bancare  pentru proiectele derulate. În plus, Arion a argumentat că a fost depus și un memoriu justificativ la ANRSC în acest sens.

”In ceea ce privește mărirea de tarif, încă din luna februarie am depus la ANRSC și la ADI APAPREST memoriul justificativ privind această majorare. SC APAPROD SA a avut un plan de tarifare până în anul 2015, urmând ca în următoarea perioadă de trei ani, consultantul căruia i-am dat girul în 2015, să ne facă un nou plan de conformare, în cazul în care vom câștiga un proiect european. Lucrul nu s-a întâmplat și, conform Ordonanței 65, la începutul anului 2019 am depus un memoriu justificativ, atât către ADI APAPREST, cât și către ANRSC, prin care am cerut majorarea de tarif. In 13 iunie am primit avizul ANRSC, pe SC APAPROD SA l-a pus în dezbatere publică, în presa locală, în data de 16.06.2019, așteptând întrebări de la autoritățile publice locale. O singură autoritate publică locală ne-a cerut clarificări în această perioadă, anume Primăria Orașului Hațeg. Noi trebuie să spunem că am închis anul cu o lipsă de 2,3 milioane lei. Avem următoarea justificare: plata ratelor bancare pe care le avem pentru cele trei proiecte – proiectul SAMTID, de care nimeni nu-și mai aduce aminte, pe care s-a executat în perioada 2000-2004 pentru cele șase orașe și pentru care plătim o rată trimestrială; pentru plata la KFV, care este o plată semestrială pentru Proiectul POS și, din anul 2019, trebuie să plătim rata și la BERD pentru Proiectul POS. Aceste rate se plătesc din fondul IID. Ar fi trebuit ca redevența pe care noi ar trebui să o percepem din mijloacele fixe pe care le avem în exploatare să fie mai mare. Asta ar fi însemnat ca valoarea amortizării să o trecem în tarif, astfel încât să avem o valoare mult mai mare. Valoarea redevenței este foarte mică, cheltuielile pe care le-am făcut, le-am făcut din surse proprii și au adus această pierdere”, a susținut Arion.

Numai că pierderea, deja îngrijorătoare, nu se recuperează prin această majorare, lucru recunoscut de directorul ApaProd în timpul dezbaterilor. Despre toate acestea, însă, citiți luni în Informația Vaii Jiului!

Carmen COSMAN – PREDA