Apelul în dosarul ”grupării Simota”, amânat pentru luna octombrie. Pentru pregătirea apărării

Curtea de Apel Alba Iulia a amânat, pentru luna octombrie, judecata apelului în dosarul privind constituirea unui grup infracţional organizat specializat în acte comise cu violenţă, grup care ar fi fost coordonat de fostul patron al echipei Jiul Petroşani, Alin Simota.

A fost acordat un nou termen de judecată, pentru data de 4 octimbrie,în vederea pregătirii apărării”.

În data de 8 august a.c., Tribunalul Hunedoara a pronunţat sentinţa pe fond în dosarul în care Alin Simota fost acuzat că a coordonat un grup infracţional specializat în acte comise cu violenţă, sentinţă care nu este definitivă.

Pedeapsa primită de fostul patron al echipei Jiul Petroşani, omul de afaceri Alin Simota, este de 6 ani şi 8 luni, fiind rezultanta condamnărilor pentru infracţiunile pentru care a fost judecat. Fosta gardă de corp a lui Alin Simota, Constantin Cristian Litera, a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 9 ani şi 10 luni închisoare, Cătălin Penciuc a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare, rezultantă a condamnărilor pentru fiecare acuzaţie în parte.

Au mai fost pronunţate pedepse cuprinse între doi ani şi un an de închisoare pentru ceilalţi membri ai grupării infracţionale, dar în cazul acestora s-a dispus suspendarea executării pedepsei. Fosta soţie a lui Alin Simota şi, ulterior, a lui Constantin Litera, Mirela Pintican, a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare.

Instanța a menținut sechestrul asigurător pe bunurile aparținând lui Alin Simota, Constantin Litera şi Mirela Pintican. De asemenea, a dispus obligarea la plata unor daune morale către cei care s-au constituit părţi civile.

Biroul Teritorial Hunedoara al DIICOT, instituţia care a instrumentat cauza, a contestat sentinţa pronunţată de Tribunalul Hunedoara. De asemenea, apel au formulat și o parte a inculpaţilor din acest dosar, care a ajuns astfel la Curtea de Apel Alba Iulia.

Dosarul a fost instrumentat de DIICOT şi a ajuns pe rolul instanţelor de judecată în 2013. Prin rechizitoriul procurorilor DIICOT, inculpaţii au fost acuzaţi de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, şantaj în formă continuată, lipsire de libertate, instigare la vătămare corporală gravă, instigare la lipsire de libertate, fapte pentru care au fost trimişi în judecată.

Procurorii spun că, între anii 2006-2012, cei 14 inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat, specializat în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi fapte de violenţă. Prejudiciul provocat prin activitatea infracţională a fost calculat de anchetatori la peste 800.000 de euro.

Carmen COSMAN – PREDA