Majorarea tarifelor aduce un venit suplimentar celor de la ApaProd de 500.000 de lei. Pierderile sunt de 7,6 milioane lei. Consiliul Județean pasează responsabilitatea către ADI ”Aqua Prest”

Reprezentanții operatorului de apă și canal din zona Devei, ApaProd SA, au motivat creșterea de tarife pentru plata ratelor bancare  pentru proiectele derulate, respectiv pentru recuperarea pierderilor. Numai că, măsura nu este suficientă. Doar 500.000 de lei din pierderea de peste 7 milioane de lei se obține prin această majorare.

A spus-o chiar directorul societății ApaProd, Victor Arion, la dezbaterile aprinse care au avut loc în Consiliul Județean Hunedoara de la finele lunii august, la care a fost prezent.

Victor Arion: ”In primele șase luni noi avem o producție medie de 744.000 metri cubi, care, la aceste venituri pe care le vom obține, înseamnă 5.700.000, iar cheltuieli avem 5.200.000. Deci vom avea un excedent de 500.000 lei lunar”.

Este nevoie de măsuri supimentare pentru redresarea societății, altele decât majorarea tarifelor, iar oficialul ApaProd vorbește inclusiv de restructurarea personalului: ”(…)Impreună cu acționarii, în AGA din martie, am spus că trebuie să facem o restructurare a personalului. Am început să facem un plan de restructurare, adică o schemă de reorganizare a societății – pe care o să v-o prezentăm și o vom prezenta și în AGA societății – prin reducerea unor posturi, prin reducerea unor cheltuieli care nu se justifică”.

Așa cum spuneam, au fost vii discuții pe acest subiect în plenul Consiliului Județean Hunedoara, între consilierii PNL pe de o parte, respectiv aleșii PSD și directorul ApaProd pe de altă parte, pe care le redăm, ad-litteram, așa cum au fost consemnate în procesul – verbal de ședință.

Stănescu Vetuța: Domnule director, tot ce ne spuneți dumneavostră sunt niște lucruri extrem de tehnice. Pot sdă vă pun niște întrebări punctuale?

Arion Victor:Cum să nu?

Stănescu Vetuța:Am înțeles că la finele anului 2018 ați avut o pierdere de 2,3 milioane lei. Spuneți-mi, vă rog, conform bilanțului, la finele celor 6 luni din 2019, care este pierderea?

Arion Victor: Pierderea este de 5,3 milioane lei.

Stănescu Vetuța: Deci 7,6 milioane pierdere. Spuneți-mi, vă rog, dacă această majorare de tarif și de preț la apă este suficient de consistentă …

Arion Victor: Prin toate măsurile pe care le vom lua …

Stănescu Vetuța: Asta am vrut să vă întreb. Dumneavoastră ați venit cu un comunicat de presă, în care ați justificat majorarea prețului la apă și a tarifului la canal. Atât ați făcut, ați justificat. Eu cred că directorul unei societăți comericale competitive, directorul unei societăți comerciale căreia i s-a dat un serviciu atât de important, trebuie să vină cu un plan de măsuri, în primul rând, plan de măsuri pe care nici unul dintre noi nu l-am văzut în consiliul județean.

Arion Victor: Eu știu că  societatea APAPROD este coordonată de către ADI. Planul de măsuri pe care noi le-am luat a fost următorul: în AGA din acest an, noi am discutat următorul lucru: dacă producția nu va crește, dacă prețul energiei nu va scădea vom lua următoarele măsuri: am redus valoarea facturii la combustibil la aproape jumătate, dar energia electrică pe care am consumat-o am luat următoarele măsuri: am redus funcționarea hidrofoarelor în municipiul Deva și Hunedoara pe timp de noapte. Factura de energie electrică a crescut. Dacă prețul pe care noi l-am avut în 2015 se raporta la 132 lei/Mw, în anul acesta și în anii trecuți avem de la 250 …

Stănescu Vetuța: Domnule director, ceea ce spuneți dumneavoastră acum sunt măsurile pe care le-ați expus în susținerea acestei creșteri de preț. Eu vă întreb: cu cât vă cresc veniturile, ce excedent veți avea lună de lună, astfel încât să puteți să acoperiți acest minus de 7,6 milioane, puls ceea ce aveți de …

 Arion Victor: In primele șase luni noi avem o producție medie de 744.000 metri cubi, care, la aceste venituri pe care le vom obține, înseamnă 5.700.000, iar cheltuieli avem 5.200.000. Deci vom avea un excedent de 500.000 lei lunar.

Stănescu Vetuța: Un excedent de 500.000 lei lunar. Ați luat în seamă, în calcul, și cantitatea de apă pe care o veți livra în sistem și care va scădea, conform acestor majorări de preț?

 Arion Victor: Este adevărat, dumneavoastră spuneți că cash-flow ul va scădea, dar asta nu înseamnă că și cantitatea de apă.

Stănescu Vetuța: Cantitatea de apă plătită de consumatori. Nu vă veți încasa banii. Despre asta vă spun.

Arion Victor: Dintotdeauna, orice majorare de tarif reduce cantitatea de cash-flow, dar nu și consumul. La noi, în județul Hunedoara, consumurile sunt foarte mari și ele se bazează pe populație. Ceea ce începe să ne îngrijoreze pe toți este că 70% din veniturile noastre se bazează pe populație, 2,28% pe agenții economici care produc ceva – ceea ce ne spune foarte mult, că în județul Hunedoara nu există industrie – și restul pe spitale, case de cultură și școli. Ceea ce este foarte îngrijorător este că – așa cum spune și statistica – populația din județul Hunedoara a scăzut în ultimii ani cu 117.000 de locuitori. Să vă gândiți că noi toate capacitățile le-am făcut în mărirea numărului populației, al agenților economici. Ori nu putem să spunem acuma că nu avem nevoie de o pompă așa mare, care funcționează la  … Uzina de apă de la Sântămărie Orlea funcționează la o capacitate de 30%, ceea ce nu înseamnă că noi nu trebuie să avem personal acolo și să …

Stănescu Vetuța:  Domnule director, sunteți directorul unei societăți comerciale. Această societate comercială, ca să funcționeze, trebuie să aibă profit sau măcar să fie venituri – cheltuieli = zero. Pentru aceasta, la această societate comercială cu – 7,6 milioane lei, dumneavoastră, în urma creșterilor de preț, estimați să încasați un surplus de 500.000 …

Arion Victor: Si să reducem și o parte din cheltuieli în această perioadă.

Stănescu Vetuța: Dar dumneavoastră nu veniți cu un plan ferm, în care să spuneți că reduceți, de exemplu, numărul de personal, cantitatea de carburant, deplasările, numărul de mașini …

Arion Victor: Ba da.

 Bobora Mircea Flaviu (n.r. Președintele CJ Hunedoara): Doamna consilier, haideți să-l ascultăm pe director, că ar trebuie să fie coerent.

Stănescu Vetuța: Domnule președinte, ceea ce ne spune domnul director sunt niște lucruri frumoase, pe care le auzim de câțiva ani. Nu știu dacă dumneavoastră știați de aceste minusuri pe care le are societatea. Pentru că, deși suntem consiliul județean, autoritatea majoritară în această societate comercială …

Bobora Mircea Flaviu: Dacă tot intrăm într-un dialog de audit financiar, care e ponderea consumului de energie electrică în totalul costurilor, domnule director?

Stănescu Vetuța: Nici nu mă interesează acest lucru. Intrebarea mea punctuală este: această majorare de preț duce la salvarea societății? Sau, la finele anului, va veni societatea cu o nouă solicitare de majorare de preț? Asta să ne spuneți! Vă va salva această majorare?

Arion Victor: Impreună cu acționarii, în AGA din martie, am spus că trebuie să facem o restructurare a personalului. Am început să facem un plan de restructurare, adică o schemă de reorganizare a societății – pe care o să v-o prezentăm și o vom prezenta și în AGA societății – prin reducerea unor posturi, prin reducerea unor cheltuieli care nu se justifică. O să vi le prezentăm, dar astăzi nu știam că trebuie să aduc toate lucrurile acestea. Doar că, dumneavoastră cunoașteți, tot autoritățile publice locale au aprobat și acele costuri pe care societatea trebuie să le suporte. Vreau să spun că creditul de la KFB nu trebuia să-l suporte societatea, trebuiau să-l suporte cele două primării: Deva și Hunedoara. Știți doamna consilier, că societatea APAPROD a luat un credit, care a făcut costuri, pentru plata TVA pentru programul ISPA, pe care ar fi trebuit să-l suporte cele două primării? Dacă societatea APAPROD, în acea perioadă, nu lua creditul, Programul ISPA se făcea? Stiți, doamna consilier, că în momentul în care am luat creditul, autoritățile publice locale de la acea vreme nu au vrut să gajeze ca să luăm creditul și ar fi trebuit să diminuăm investițiile pe care le-am făcut cu 50%?

Bobora Mircea Flaviu: Când ați luat aceste credite, domnule director?

 Arion Victor: In 2008 și în 2013, în valoare de 5,8 și 6,6 milioane.

Bobora Mircea Flaviu: Si ați avut atunci o aprobare. Si atunci s-a discutat pe temen mediu și lung, inclusiv plata acestora?

Stănescu Vetuța: Da.

 Arion Victor: Dar știți, doamna consilier, că societatea APAPROD este singurul operator regional din țară, care operează … ia întrebați la Timișoara, la Arad, câte uat au în administrare? Si mie mi-ar plăcea să fiu cu Deva și cu Hunedoara.

 Bobora Mircea Flaviu: Domnule director general, modul în care s-a pus problema în ședința trecută, rugămintea pe care am avut-o noi, de a fi dumneavoastră prezent aici, nu e decât o consecință a unei îngrijorări constructive a celor de aici, care sunt consilieri ai Consiliului Județean Hunedoara, pentru a avea asigurări că, în condițiile în care datele tehnice s-au schimbat prin creșterile de prețuri, în condițiile în care dumneavoastră, cu partea care vă coordonează din partea consiliului județean, ați gândit și o restructurare a activității, inclusiv cea de personal. La finele anului – asta e îngrijorarea – societatea să nu aibă probleme grave. Și, în ultimă instanță, nu trebuie să deranjeze o discuție de genul acesta în consiliul județean; aceasta este și motivația prezenței dumneavoastră, pentru a da explicații pe domeniul acesta.

Vlad Ovidiu: Domnule director, am și eu o întrebare. Pentru că în ședința trecută, dumneavoastră nefiind aici, ne-am contrazis puțin vizavi de creșterea aceasta de preț. Eu am dat un exemplu în procente, domnul președinte dădea exemplul în lei, în bani … Spuneți-mi, vă rog, pentru o familie care luna trecută a avut o factură în valoare de 100 lei, în condițiile aceluiași consum, după această mărire de preț cât va plăti acea familie? Spuneți-ne și în procente, și în lei, nu contează.

 Arion Victor: In municipiul Deva, consumul mediu pe persoană este de 2,7 metri cubi apă consumată pe persoană. In restul ariei de operare, pe Hunedoara, Brad și așa mai departe, consumul mediu este de 2 metri cubi pe persoană, In toate calculele, când se face gradul de acoperire, se ia o familie de 2,5 persoane. Pentru apă potabilă, dacă ne gândim că este costul de 35 bani/m3 x 2 x 3 înseamnă aproape un leu pentru apă pe persoană x 2,5 înseamnă 2,5 lei. Pentru canalizare creșterea este mai mare. De ce? Aici văd că toată lumea pune întrebarea de ce? Pentru că județul Hunedoara, spre deosebire de alte județe, are în aria noastră de operare toate stațiile de epurare conforme. Epurarea apei uzate implică foarte multe costuri, adică apa este foarte mult întoarsă, astfel că avem costuri mari la energia electrică. Până acum, în calculul nostru de apă și canal, nu am avut atâtea costuri. Toate stațiile de epurare s-au terminat în anul 2015, avem o perioadă de lucru de trei ani, în care avem costurile. Si atunci, dacă noi preluam până acum apa și o descărcam direct, fără a o trata, costurile de epurare au ridicat acest preț. Este adevărat, și am făcut calculul acesta în procente, că pentru o familie de 2,5 persoane costul utilităților crește cu 20%.

Stănescu Vetuța: Deci, dacă până acum factura era de 100 lei, trebuie să recunoașteți și să o spuneți cu voce tare, de acum încolo factura va fi de 120 lei.

Toma Florian: Domnule director, în expunerea dumneavoastră de început m-a surprins următoarea exprimare: societate în faliment.

Arion Victor: Nu eu am spus asta.

Toma Florian: Drumul spre faliment presupune străbaterea unor cărări extrem de bătătorite. Proasta administrare e o cărare, neîncasarea veniturilor e altă cărare, dimensionarea cheltuielilor, cheltuieli prea mari, este o altă cărare care duce spre faliment.

 Arion Victor: Eu nu am spus că este în faliment,  dumneavoastră ați spus-o.

Toma Florian: Da, dumneavoastră ați spus doar pierderi, dar se recuperează cu greu și vă propuneți în doi ani, prin majorări de prețuri plătite tot de către consumatorul final.

Bobora Mircea Flaviu: Domnule Toma, cine a protestat când s-a majorat prețul la energie electrică?

  Toma Florian: Noi nu am votat acest proiect pentru că, în opinia noastră, capitolul de cheltuieli necesită a fi monitorizat, ținut sub control, redimensionat. Ne spuneți aici care este ponderea în prețul final al apei a energiei electrice, că ea este foarte mare. La canal este 9,76%, iar la apa potabilă este 6,34%, document oficial, transmis de dumneavoastră la ANRSC.

Arion Victor: Sunt de acord. Eu am spus următorul lucru și domnul Mârza este aici. In anul 2015, când am avut tariful pentru energie electrică, valoarea megawatului era în jur de 130 lei. In anul 2019 eu am același buget, să ne înțelegem; eu vând un metru cub de apă și am un buget pentru energie electrică la 130 lei. In anul 2019 un megawat este 280 lei. Prin urmare …

Toma Florian: Domnule director, ne duceți unde doriți dumneavoastră. Noi spuneam că acest capitol de cheltuieli trebuie monitorizat, redimensionat, pentru că … 

Arion Victor: Domnule Toma, în fiecare lună, dacă doriți, pot să vă aduc cheltuielile

 Toma Florian: Avem ponderea în prețul final și tot consumatorul, tot locuitorii județului Hunedoara trebuie să suporte aceste costuri imense. Eu nu spun sau noi nu spunem că salariile sunt mari sau mici. Dar cheltuielile cu munca vie au o pondere foarte mare în prețul final. La 3,65 lei/metru cub la canalizare, ponderea aceasta este 67,55%. Dacă rămânea aprețul vechi, ponderea era de 77,95%. De asta ați majorat tarifele. Noi cerem ca aceste capitole de cheltuieli să fie redimensionate și monitorizate. Dacă mergem spre faliment …

  Bobora Mircea Flaviu: Am înțeles, domnuleToma! Eu am proprietatea cuvintelor și nu vreau să politizez nimic. Si înțeleg ce înseamnă creștere imensă. Sunt creșteri de prețuri aferente unor creșteri de prețuri în amonte.

   Toma Florian: Sunt costuri pe care le suportă hunedoreanul și care nu ar trebui să se regăsească.

 Andronache Daniel Costel: Domnule director Arion, îmi cer scuze, o secundă! Pentru că noi suntem aici, în această sală, să-l ascultăm pe directorul general de la APAPROD, nu să ne ascultăm între noi, cu teorii de management. Din câte știu eu, managerul de la APAPROD, până acum trei ani, era model. Dintr-o dată, nu mai e așa de priceput. Am o singură întrebare …

 Vlad Ovidiu: Sunt tot mai mari pierderile, e normal să ne punem întrebări. Nu?

Andronache Daniel Costel: Domnule consilier, nu facem dialog acum. V-am ascultat, acum dați-mi voie, că dumneavoastră ați vorbit toți mai mult decât Arion de zece ori. Deci, domnule director, prin această creștere de tarif, prin programul de restructurare la care lucrăm și pe care probabil că-l finalizăm, vom acoperi această pierdere și vom redresa societatea? Asta-i, de fapt, esența.

Arion Victor: Da.

Andronache Daniel Costel: Perfect. Atunci am să vă rog, după ce terminăm programul de redresare, să transmiteți fiecărul consilier județean un plan de recuperare a acestor pierderi și confirmarea că nu va fi nevoie de o altă majorare. Da?

Arion Victor: Da.

Andronache Daniel Costel: Vă mulțumesc. Asta-i, de fapt, esența.                     

 Mârza Florin: Da celor spuse de domnul Andronache. Așa trebuia să înceapă, de fapt, această discuție. Majorăm, înțelegem. Tara asta sigur că este într-un moment când vine scadența. Vedem care sunt prețurile, are dreptate domnul director, cheltuielile cu energia electrică au crescut. Astăzi megawatul este record istoric – 500 de lei. In acest moment, România importă 1.100 megawați, în condițiile în care consumul este derizoriu: 6.500 megawați consum total. Vă dați seama ce va fi la iarnă, vă dați seama ce prețuri vor fi la iarnă.Dar să revenim! Domnule director, ați făcut investiții și vă felicit pentru asta, tocmai pentru a scădea consumurile. Aveți sisteme de automatizare tocmai pentru a elimina supravegherea locală și a o trimite undeva centralizat, cu un număr mai mic de oameni și cu o eficiență mai mare. De asemenea, în jocul pieței, la achiziția energiei electrice dumneavoastră ați avut, teoretic, acces la prețuri în jur de 100-150, conjunctural, pe bursă. Sau prin altele, nu știu cum achiziționați.

 Arion Victor: Tot pe bursă achiziționăm și acum. Si din Ardeal cred că avem cel mai mic preț: 286. Avem un broker și de cinci ani de zile doar pe bursă facem acest lucru.

Mârza Florin: E perfect. Deci curba asccendentă nu neapărat trebuie să fie urmărită de contractul dumneavoastră de energie electrică. Acum, în ceea ce privește societatea, nu am îndoieli că dumneavoastră nu știți ce aveți de făcut și nici că nu vreți. Am alte îndoieli. Eu sunt un om care am reabilitat niște societăți și chiar și acum mă ocup de unele, chiar dacă unii au impresia că au inventat apa caldă. Deci, ați solicitat o mărire de tarif, prin care deocamdată nu ne-ați demonstrat că asta era soluția. Cum bine spunea domnul Andronache, dacă ați fi venit cu un plan de restructurare … Pentru că până la faliment mai este insolvența și va veni un administrator judiciar, care n-are mamă, n-are tată și nu-i nici membru de partid, și va spune: fraților, care-i pierderea?  La masa credală cine-i? Cutare, cutare. Câți bani vreți voi? Atât. Bun. Eu îmi iau onorariul, dacă vă dau vouă banii și în plus valorificarea activelor. Iar valorificarea activelor nu va fi pompă și așa mai departe; va fi fier vechi.

Bobora Mircea Flaviu: Da, numai că important e și programul de restructurare care va fi gata.

Mârza Florin: Ăsta era argumentul. Sigur, justificarea prețului la ANRSC sau unde se aprobă acum prețul la apă, e una. Dar pentru noi, aici, și pentru populație trebuie să avem certitudinea că da, cu banii ăștia în plus la metrul cub, se va reabilita societatea. Dați-ne această asigurare, nu verbal, ci prin niște documente pe care ni le puneți la dispoziție. Si vreau să vă mai întreb ceva, domnilor conducători ai consiliului județean. Dacă APAPROD are această problemă, APASERV cum se simte?

 Arion Victor: Eu aș vrea să spun doar atât   : societatea APAPROD a preluat toate investițiile pe care le are realizate, ale ei sau de alte unități administrativ-teritoriale.

Bobora Mircea Flaviu: Domnule director, domnul consilier v-a solicitat niște documente clare, din care  să se vadă corelarea între motivațiile tehnice care au dus la propunerea creșterii de tarife, din motivații organizatorice, ceea ce înseamnă restructurarea, iar în final corolarul: garanția dumneavoastră, a consiliului de administrație, că societatea nu va mai avea probleme.

Mârza Florin: In ideea în care nu mai putem împinge lucrurile acestea. Hai să le facem noi, pentru că le va face un lichidator.   (…)

Arion Victor: Stiți, vă rog, cât plătim rate pe an la cele trei instituții bancare? Stiți care este valoarea ratelor bancare care se plătesc într-un an? De două ori …

Bobora Mircea Flaviu: Dragul meu domn director general, pe cuvântul meu că nu trebuie să intrăm în continuare în astfel de discuții. Dar lucrurile care se vor desfpșura în continuare țin de dumneavoastră, de consiliul de administrație și demonstrația pe care ne-o faceți prin simulări tuturor consilierilor județeni – și din dreapta, și din stânga, pentru că îngrijorarea sau preocuparea este aceeași, nu există diferențe. Preocuparea este aceeași, vreau să menționez încă o dată acest lucru, și o să aveți în curând și măsurile organizatorice.

Staier Ioan Dumitru: Vreau să fac și eu o intervenție scurtă. Având în vedere că colegii liberali au politizat foarte mult această discuție de luna trecută, nu știu de ce-i mai interesează această activitate, decât politic, pentru că dânșii nu au votat, nu au dorit redresarea societății. Nu au votat, dar acum sunt foarte interesați, avându-l pe directorul general aici. Ne-a spus domnul director foarte clar că greșelile vin din 2008-2013, de la două primării liberale, conduse de cei mai vajnici primari liberali, ai municipiilor Deva și Hunedoara, precum și de la conducerea liberală a consiliului județean. In 2016, PSD a preluat conducerea APAPROD, cu aceiași oameni care sunt și acum. Noi i-am considerat specialiști și așa îi considerăm și în continuare, buni specialiști care vor putea redresa această societate. Părerea mea este că ar trebui să lăsăm luptele politice, încă nu a început campania electorală pentru consiliul județean și să-i lăsăm pe directorii societății și conducerea consiliului județean să-și desfășoare activitate, pentru că au o activitate foarte bună. Mulțumesc și succes!

Stănescu Vetuța: Permiteți-mi un drept la replică, vă rog! Strict tehnic, doar probleme economice! Nu am vorbit deloc despre partide, despre culori politice, doar domnul Ștaier duce discuția înspre politic. Să înțeleg că PSD nu este preocupat în nici un fel de majorarea tarifelor la apă?

 Staier Ioan Dumitru: Suntem preocupați, dar și de redresarea societății.

  Bobora Mircea Flaviu: Suntem la fel de preocupați ca și dumneavoastră. Vă mulțumesc din suflet pentru observații.

Mârza Florin: O propunere constructivă, domnule președinte! Sigur, noi dăm în directorul general, dar, până la urmă, dânsul este un executant al hotărârilor consiliului de administrație. Poate, la ședința la care o să ni se explice, va veni și consiliul de administrație, care sunt convins că este format din specialiști și vor argumenta această restructurare”.

 

Liberalii arată cu degetul spre consilierii PSD. Oficialii CJ Hunedoara vorbesc despre ”fake-news”

 

Problema scumpirii tarifelor la apă și canalizare a fost reaprinsă de grupul de consilieri județeni ai PNL, care îi arată cu degetul pe colegii de la PSD care au votat in corpore majorarea. Astfel, consilierii județeni ai PNL atrag atenția că ”a venit vremea ca hunedorenii sa plătească mai mult cu 23% la factura ApaProd, așa cum spuneau în Consiliul Județean consilierii liberali”., iar cei din PSD au votat in corpore pentru această majorare, în frunte cu Mircea Flaviu Bobora  – Președintele Consiliului Județean Hunedoara și Sorin Adrian Vasilescu – Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara.

”Să mai amintim că pierderile APAPROD au fost anul trecut de 2,3 milioane lei, iar anul acesta, pierderile la 6 luni sunt de 5,3 milioane lei, adica un total de 7,6 milioane lei pana in prezent, conform bilanțului depus de companie la Ministerul Finanțelor Publice.
Hunedorenii trebuie să știe unde se duc banii lor! Nici până astăzi directorul APAPROD, domnul Victor Arion, sau vreunul din cei 6 (șase!) directori plătiți regește, dar confidențial, nu a ieșit public să spună dacă această majorare de tarife va reuși să acopere pierderile uriașe întegistrate de această companie, al cărei acționar majoritar este Consiliul Judetean Hunedoara, condus vremelnic de PSD!”, este mesajul oficial al Grupului consilierilor PNL din Consiliul Județean Hunedoara.

Luni a venit și replica CJ Hunedoara care vorbește despre fake news-uri și ”intoxicarea spațiului public cu minciuni” inclusiv de oameni politici din județul Hunedoara. Reprezentanții administrației publice județene spun că autoritatea decizională în acest caz este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Aqua Prest Hunedoara”, cea care a și modificat tarifele.

”Constatăm cu profundă îngrijorare că amploarea fenomenului fake news (știri false) este alimentată și de oameni politici din județul Hunedoara care, într-un mod iresponsabil, intoxică spațiul public cu minciuni.

Având în vedere că ținta predilectă a acestor intoxicări este Consiliul Județean Hunedoara, iar scopul este de a induce neîncrederea cetățenilor județului nostru în administrația județeană, totul în logica apropiatei campanii electorale, ne vedem obligați să reacționăm pentru restabilirea adevărului.

➡️ Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Aqua Prest Hunedoara”, în calitate de autoritate decizională în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare din aria de operare a SC Apa Prod SA Deva, a modificat tarifele pentru serviciul de furnizare a apei potabile și de canalizare. Decizia a fost luată cu 34 de voturi „pentru” și 5 abțineri. Printre cei care au participat la vot se numără și reprezentanții primăriilor conduse de primari membri ai PNL: Deva, Hațeg, Balșa, Baru, General Berthelot, Luncoiu de Jos, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Tomești, Toplița, Vorța și Zam. Niciunul nu s-a opus majorării ba chiar, la un calcul simplu rezultă că cel puțin opt dintre aceștia au votat „pentru” majorarea tarifelor.

➡️ Mai trebuie spus că, în cadrul ADI „Aqua Prest Hunedoara”, CJ Hunedoara are un singur vot, egal cu cele ale celorlalți membri!

Dar, despre acest adevăr nu vorbesc politicienii liberali, pentru că ar avea un efect de bumerang. O facem noi, pentru ca populația județului să fie corect informată și să aprecieze cu toate datele la dispoziție cine și de ce dezinformează.

➡️ Tariful pentru producerea, transportul și distribuția apei potabile a crescut cu 0,30 de lei (fără TVA): de la 3,81 la 4,11 lei/mc. Chiar și pentru un elev de gimnaziu este limpede că această ajustare nu poate fi „o majorare de 23%”, cum susțin unii consilieri județeni care speră că minciuna repetată suficient de mult va ajunge să ia locul adevărului. Dacă nu s-a schimbat nimic între timp în acest domeniu, metoda matematică ce permite determinarea unuia dintre termenii unei ecuații de proporționalitate pe baza celorlalți, este regula de trei simplă. Desigur, acei politicieni știu acest lucru, dar preferă să propage Fake News.

➡️ Cât despre tarifele pentru serviciul de canalizare, cei de la PNL, omit cu bună știință să spună că, în unele localități , valoarea a scăzut!

➡️ Mai trebuie subliniat că ultima ajustare de tarife a fost făcută tot prin decizie a ADI „Aqua Prest Hunedoara” în anul 2015, necesitatea majorării din acest an fiind motivată de faptul că au crescut obligațiile SC Apa Prod SA Deva privind rambursarea împrumuturilor aferente cofinanțărilor investițiilor realizate prin programe europene: ISPA și POS Mediu. Obligațiile financiare pentru aceste programe au fost stabilite cu mult timp înainte ca PSD să preia, prin reprezentanții săi, conducerea Consiliului Județean Hunedoara!

În speranța că oamenii politici vor înțelege responsabilitatea funcțiilor în care sunt numiți sau aleși, îi asigurăm pe toți locuitorii județului Hunedoara – indiferent de opțiunile și simpatiile politice, că administrația județeană acționează în spiritul dezvoltării tuturor comunităților locale cu respectarea legilor în vigoare”, se arată într-un comunicat semnat de Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA