Salariile din administrația publică le depășesc pe cele din minerit. Șefii au și alte indemnizații

Foto: Wall-Street

Salariile din administrațiile publice au ajuns, odată cu majorările acordate de Guvern, net superioare celor din industria extractivă. Au depășit de fapt multe alte domenii de actvitate. Am luat ca studiu de caz Consiliul Județean Hunedoara, fiind administrația publică ”centrală” a județului Hunedoara.

O analiză realizată de jurnaliștii de la prestigiosul jurnal Wall-Street arată că salariul mediu net lunar al românilor a ajuns la valoarea de 3.119 lei, în iulie 2019, în creștere cu 411 lei față de luna corespunzatoare a anului 2018. Sunt însa și sectoare în care românii și-au băgat în buzunar peste 500 de lei în plus, în ultimul an, iar unul dintre aceste domenii este tocmai Administrație publică și apărare, unde creșterea calculată de cei de la Wall-Street este de 634 de lei. Practic, salariul mediu net în iulie 2019 era de 4.862 de lei. Spre comparație, în extracția cărbunelui inferior și superior salariul mediu a fost de 4.110 lei.

Studiu de caz – Consiliul Județean Hunedoara

Să luăm ca exemplu Consiliul Județean Hunedoara, adică administrația publică centrală a județului Hunedoara. Potrivit datelor făcute publice chiar de oficialii instituției, în baza principiului transparenței veniturilor salariale, la finele lunii martie  președintele CJ avea o indemnizație lunară de 18.720 de lei. Pentru vicepreședinții administrației publice județene indemnizația stabilită a fost de 16.640 de lei, în timp ce secretarul județului înregistra un salariu de bază de 15.860 de lei. Nici celelalte persoane cu funcții de răspundere nu se pot plânge, valoarea salariului de bază depășind 11.000 de lei.

De precizat că la aceste sume se adaugă și tot felul de, să le spunem, sporuri. Astfel, indemnizațiile președintelui și vicepreședinților se majorează cu 25% pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. Pentru ceilalți responsabili mai există indemnizații pentru activitatea desfăurată în cadrul comisiei de disciplină, pentru exercitarea activității de control financiar preventive, ori pentru cea din cadrul unor comisii de concurs sau de soluționare a contestațiilor.

În plus, în decembrie 2018, Guvernul a  decis acordarea unei indemnizații lunare de hrană pentru personalul din cadrul instituțiilor și administrațiilor publice pentru perioada 2019 – 2020, care la CJ Hunedoara este de 347 de lei.

Indemnizațiile, salariile și sporurile din aparatul administrativ al județului Hunedoara le puteți consulta AICI .

De precizat că ne-am raportat la valoarea salariilor și indemnizațiilor din martie 2019 pentru că este cea mai recentă postată la capitolul ”Transparența veniturilor salariale” pe site-ul oficial al CJ Hunedoara. Următoarea raportare ar urma să fie făcută la finele lui septembrie a.c.

Carmen COSMAN – PREDA