Scandalul pe apă, un nou episod. Liberalii vin cu calcule detaliate care să arate cât este majorarea aplicată de ApaProd

Disensiunile legate de tarifele la apă și canalizare majorate  de ApaProd Deva, după votul din plenul Consiliului Județean, continuă. Este un nou episod, asta după ce oficialii PSD ai Consiliului Județean Hunedoara i-au acuzat pe liberali că lansează fake news-uri.

De data aceasta reprezentanții PNL vin cu calculele detaliate  care să arate că ceea ce au reclamat ei este adevărat, iar majorarea este de circa 23% per total la factura consumatorilor.

După zicala “hoțul striga hotii”, conducerea PSD a Consiliului Judetean Hunedoara acuza deunăzi consilierii liberali de “fake news”. Avem azi demonstrația CLARĂ că PSD e capabil doar de diversiuni și manevre obscure, intr-o încercare disperată de a se agăța de putere. Vremea acestor politici a apus”, scrie Adrian David, prim – vicepreședinte al PNL Hunedoara, pe pagina sa de pe un site de socializare.

Neînțelegerile au pornit încă din plenul Consiliului Județean Hunedoara, la finele lunii august, dar s-au acutizat zilele trecute ca urmare a unui comunicat semnat de Grupul consilierilor PNL din CJ Hunedoara. Oficialii din administrația județeană au reacționat, la rândul lor, acuzându-i pe aceștia că lansează pe piață fake news-uri, iar acum liberalii vin și cu calculele detaliate.

Ce zice ApaProd

În această după-amiază, ApaProd a ieșit cu un comunicat de presă în care detaliază motivele care au dus la majorarea tarifelor și care ar fi aceste creșteri.

Îl redăm în cele ce urmează:

”Având în vedere faptul că subiectul ajustării tarifelor la apă și canalizare este exploatat excesiv în scopuri electorale, rostogolindu-se în spațiul public afirmații nefondate și date inexacte, facem următoarele precizări:

1. La data de 23 august 2019, prețul apei potabile a crescut de la 3,81 la 4,11 lei/mc. La canalizare, tariful a crescut de la 2,5 la 3,65 lei/mc, aceasta fiind singura ajustare de tarife în ultimii 4 ani. Raportându-ne la perioada de timp similară (2011-2015), când majorarea prețului la apă potabilă s-a făcut de la 2,67 la 3,81 lei/mc (mai mult cu 1,14 lei), iar la canalizare de la 1,11 la 2,5 lei/mc (mai mult cu 1,39 de lei) rezultă că ajustările operate în 2019 sunt mult mai mici decât cele din 1 decembrie 2015. Cu alte cuvinte, actuala creștere este de 1,45 lei/mc (apă + canalizare), față de 2,53 lei/mc (apă+canalizare) în 2015.

2. Conform celui mai recent studiu de specialitate, consumul mediu lunar de apă potabilă/persoană, în Deva, este de 2,7 mc/persoană (în restul ariei de operare este 2 mc/persoană) iar, la canalizare, de 2,16 mc/persoană. În condițiile în care prețul apei potabile a crescut cu 0,30 de lei/mc, iar la canalizare cu 1,15 lei/mc, o persoană va plăti în plus cu 3 lei și 42 de bani. Așadar, orice speculații privind costurile unui consum mai mare sau mai mic sunt irelevante.

3. Deși majorările de tarife sunt mai mici față de perioada 2011-2015, aria de operare este mult mai mare. În prezent, lungimea rețelelor de distribuție a apei este de 1.370 km, față de 848 km în 2015, lungimea rețelelor de canalizare este de 690 km în 2019, față de 500 km în 2015. Numărul localităților în care furnizăm servicii de apă și de canalizare a crescut semnificativ, de la 105 în 2015, la 136 în 2019.

4. Necesitatea majorării prețului la apă potabilă și canalizare este motivată de faptul că în perioada 2015-2019 a crescut nivelul anumitor costuri nu numai datorită creșterii ariei de operare, ci și ca urmare a punerii în funcțiune a noilor stații de epurare și de tratare a apei, creșterea prețurilor la materiale, energie electrică, servicii etc.
Știm că, în fiecare zi, sunteți asaltați, în spațiul public, cu interpretări personale referitoare la majorările recent aplicate, care au ca scop slăbirea încrederii dumneavoastră în SC Apa Prod SA. Vă asigurăm că, interesul nostru este să furnizăm o apă de calitate, servicii de distribuție a apei și de canalizare la standarde occidentale, iar rețelele să fie sigure din punct de vedere tehnic.
Le solicităm actorilor politici să trateze cu reponsabilitate acest serviciu public de importanță vitală, evitând atragerea companiei în dispute care au drept scop câștigarea de capital electoral.
SC Apa Prod SA nu va mai reacționa la nicio speculație politică apărută în spațiul public, referitoare la activitatea societății noastre. În schimb, vom răspunde întotdeauna, punctual, tuturor celor care vor dori informații corecte, asigurându-i pe hunedoreni de toată deschiderea noastră pentru o comunicare transparentă”.

Carmen COSMAN – PREDA

Majorarea tarifelor aduce un venit suplimentar celor de la ApaProd de 500.000 de lei. Pierderile sunt de 7,6 milioane lei. Consiliul Județean pasează responsabilitatea către ADI ”Aqua Prest”