”Drumul Poștalioanelor” din Pasul Vîlcan mai așteaptă un an. Lucrările rămân neterminate

Nici anul acesta Consiliul Județean Hunedoara nu a alocat și nici nu va aloca fonduri pentru finalizarea lucrărilor la la DJ 664, spre Pasul Vîlcan până la limita cu județul Gorj, cunoscut sub numele de ”Drumul Poștalioanelor”. Au fost alte lucrări de infrastructură bugetate în 2019, inclusiv din Valea Jiului, dar se încearcă prinderea lui pe bugetul de anul viitor.

Lucrările ce mai trebuie executate la DJ 664, spre Pasul Vîlcan până la limita cu județul Gorj ar putea continua anul viitor, când este posibil ca acest rest de lucrări să fie bugetate. Anul acesta au fost alte proiecte de infrastructură finanțate.

”Nu am prins anul acesta în buget drumul din Pasul Vîlcan. Mă voi ocupa personal și anul viitor va fi modernizat acest drum”, dă asigurări administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Promisiuni au fost și în toamna anului trecut, însă nu s-au concretizat, deși nu multe ar mai fi de făcut în cadrul acestui proiect. Practic, pe partea de Hunedoara drumul județean a fost asfaltat, dar ar mai trebui amenajate rigole, parapeți și chiar o lărgire a căii de acces pe unele segmente. Drumul Judeţean 664 are o lungime totală de aproximativ 45 de kilometri şi leagă Gorjul de municipiul Vulcan. Se desprinde din Drumul European 79 în dreptul comunei Turcineşti – Gorj, o traversează spre nord, apoi trece prin Schela, Pasul Vâlcan şi coboară în municipiul Vulcan.

Pe de altă parte, și dacă toate aceste chestiuni se vor rezolva, mai este nevoie și ca autoritățile din Gorj să facă același lucru, astfel încât întregul drum să fie accesibil accesului auto.

Valoare turistică și istorică

Drumul Poştalioanelor mai este cunoscut şi sub denumirea de Drumul Neamţului, pentru că istoria spune că, în Primul Război Mondial, în urma declaraţiei de război a României împotriva Austro-Ungariei de la 27 august 1916, românii au trecut graniţa, ce se afla pe coama Meridionalilor, prin apropierea Pasului Vâlcan, să elibereze Transilvania. S-au dus lupte grele între nemţi şi români pe coama versantului, tranşeele făcute de soldaţi fiind vizibile şi în ziua de azi. Pe vremuri era folosit de negustorii care făceau comerţ peste graniţă şi de aici denumirea de „Drumul Poştalioanelor”. În 1600 pe aici a trecut şi Mihai Viteazul, pentru a ajunge la Viena, să ceară ajutor împăratului Rudolf al II-lea. Legenda spune că, înainte să ajungă în Pasul Vîlcan calul său credincios a murit din cauza efortului, în locul numit acum Poiana lui Mihai, aşa că ar fi înnoptat acolo, după care ar fi plecat mai departe pe jos. În anul 1932, Societatea Culturală „Cultul Eroilor” din Bucureşti a hotărât ridicarea unui monument închinat memoriei marelui voievod, reprezentând un vultur ce-şi întinde aripile ocrotitoare peste Oltenia, iar la bază are un basorelief cu chipul lui Mihai şi o inscripţie în cinstea lui. În plus, o porţiune a sa a fost un drum dacic, pe care au trecut romanii când au invadat aceste teritorii.

Carmen COSMAN – PREDA