Cum a gestionat Apa Serv perioada de secetă, astfel încât să nu se ajungă la oprirea apei

Deși o lungă perioadă de timp a fost secetă, iar sursele de apă au avut de suferit din acest motiv, abonații Apa Serv nu au avut, la rândul lor, de suferit. Reprezentanții operatorului  de apă din Valea Jiului au gestionat cu succes această situație și au reușit să livreze apă potabilă populației.

Cel mai greu a fost pe partea de Est, unde sursele de apă sunt Taia și Jieț, aflate la debite minime în tot acest timp.  S-a lucrat când cu o sursă, când cu alta. Pe Vest, lacul de acumulare Valea de Pești a fost ținut la nivelul de preaplin, împreună cu cei de la Apele Române.

Cristian Ionică – directorul Apa Serv Valea Jiului: ”Avem mare noroc că sursa principală de apă din Valea Jiului este lacul de acumulare Valea de Pești, care este la limită de preaplin. Împreună cu cei de la Apele Române am reușit să îl ținem la limită de preaplin, asta înseamnă că pe orașele Uriani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa și, dacă ar fi cazul, Petroșani avem apă suficientă. Mai greu a fost pe parea de Est, unde sursele de apă sunt pârâul Taia și Jieț, care au ajuns la debite minime, dar ceea am putut face noi împreună cu Apele Române, am făcut. Am făcut unele lucrări de mentenanță a sistemelor, unele lucrări de decolmatare a captărilor, pentru că asta însemna o oprire a stațiilor de tratare, implicit o oprire a furnizării apei potabile. Având în vedere că avem posibilitatea, din punct de vedere tehnic, să lucrăm când cu o sursă, când cu alta, nu a fost cazul de restricții din cauza secetei”.

Carmen COSMAN – PREDA