Proiecte controversate/ Rețea de apă pentru o stațiune fără statut legal și cu patru cabane care și-au declarat activitatea!

După telegondola care duce nicăieri și drumul asfaltat ce se oprește pe o culme de deal, stațiunea fără statut legal de stațiune, adică Pasul Vîlcan, este beneficiara unei noi investiții, realizată în principal din bani de la Consiliul Județean. Va avea rețea de apă potabilă. În Pasul Vîlcan sunt acum fix patru  cabane care și-au declarat legal activitatea. Gândim pentru viitor – susțin oficialii CJ HUnedoara.

Potrivit proiectului, rețeaua de aducțiune va fi extinsă pe o lungime de 3,7 km, iar rețeaua de distribuție pe o lungime de 0,5 km. Vor fi amenajate două cămine de rupere presiune, un rezervor de înmagazinare (capacitate de 100 mc) echipat cu microstație de clorinare, două cămine regulatoare de presiune pe rețeaua de distribuție și cinci hidranți de stingere a incendiilor.
Valoarea rezultată din devizul general este de 1.826.441,19 lei (cu TVA), iar sursele de finanțare sunt: Consiliul Județean Hunedoara (1.542.828,41 lei), SC Apa Serv Valea Jiului SA (241.464,31 lei) și dividentele ce revin UAT Vulcan din activitatea operatorului de apă (42.148,47 lei). A fost lansată și licitația, care este în faza de evaluare.

Cât privește calculele de eficiență, acestea nu au părut necesare în momentul în care a fost luată decizia implementării proiectului. Pentru Apa Serv Valea Jiului, beneficiara programului investiional și cea care a scos la licitație lucrarea, orice nou abonat este un câștig.

Contractul este pe 12 luni de zile, însemnând proiectare și execuție, adică numai bine pe perioda de iarnă să fie proiectare și pe perioada de vară să fie execuția. (…) Cerera a fost să fie apă potabilă. Ori că este o cabană, ori că sunt 10… În primul rând, ca să funcționeze oricine trebuie să aibă o sursă de apă potabilă.  La nivelul Apa Serv înseamnă o dată clienți în plus, apă de calitate… Mai mult decât atât, noi în zona respectivă avem un rezervor, în aval de acel rezervor care se va construi acum, care era sursă de apă potabilă pentru cartierul Dallas din Vulcan. Având în vedere că există sursă de apă brută, surse de apă subterane care nu sunt afectate de tot ce înseamnă intemperii, după toate analizele făcute s-a ajuns să nu fie nevoie de multe trepte de tratare, doar de o stocare și o dezinfecție a apei. Calculul economic, când se face la nivel de Apa Serv, sunt beneficiari în plus. Zona ese în dezvoltare. Cererea a fost din partea Consiliului Local și, cu siguranță, având toate utilitățile necesare,  se va dezvolta și acea zonă”,a  explicat directorul Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică.

Pe de altă parte, principalul finanțator al proiectului, Consiliul Județean, prin reprezentanții acestuia, susține că acest proiect a fost gândit pentru viitor.

Costel Avram – administrator public al județului Hunedoara: ”Nu pot să spun că s-a făcut un calcul de eficiență, dar pot să vă spun că, în condițiile în care ai infrastructura – apă, canal, current – poți dezvolta zona. Dacă am sta așa și nu am face nicio investiție gândindu-ne că nu are nicio rentabilitate… Când s-a făcut drumul de la Lunca Cernii și cei de la Caraș nu au făcut partea lor (n.r. drumul care se gată în pădure!), nu era rentabil din punct de vedere economic, dar în același timp pot să spun că și oamenii aceia aveau nevoie de o infrastructură de drum în zona Pădurenilor. (…) Dezvoltarea turismului este prioritară pentru noi. Acesta este motivul pentru care facem infrastructura și, după aceea, sigur vor veni și ceilalți.   Nu merg pe idea asta (n.r. că s-au cheltuit bani ineficient), noi mergem pe ideea de a crea infrastructură și după aceea sigur se dezvoltă și zona”.

Sațiune fără statut legal de stațiune

De precizat că, cel puțin la acest moment, Pasul Vîlcan nu are statut de stațiune, nici măcar de interes local. Reprezentanții administrației publice au demarat încă de anul trecut demersurile, dar sunt niște condiții ce trebuie obligatoriu îndeplinite. Potrivit legii pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice, pentru staţiunile de interes local este nevoie de minimum 100 de locuri în structuri de primire turistice clasificate, din care minimum 30% clasificate la categoriile 3-5 stele/flori, cu excepția campingurilor.

Demersurile încă nu s-au finalziat. Nu există nici măcar suficiente locuri de cazare. Sau, altfel spus, turism legal. Acum sunt doar patru capacități turistice care și-au declarat activitatea.

Gheorghe Ile – primarul Vulcanului: ”S-au licitat acele spații (n.r.), 60 am licitat, au început deja să obțină autorizații de construcție și sperăm că în unu – doi ani de zile se vor costrui cabane pentru a primi turiști. Sunt 56 de cabane construite. Patru sunt declarate cu activitate turistică”.

Telegondola care duce nicăieri și drumul oprit pe o culme de deal

Dar, așa cum se prezintă acum situația, proiectul de alimentare cu apă potabilă a zonei Pasul Vîlcan, finanțat în principal de CJ Hunedoara, se poate înscrie în seria proiectelor controversate și asta în timp ce multe drumuri județene, de exemplu, așteaptă încă să fie reabilitate.

 

De fapt, stațiunea Pasul Vîlcan a devenit vizibilă după ce, la începutul lunii februarie 2011 a fost inaugurată o modernă telegondolă, în valoare de aproape 33 de milioane de lei, fără TVA, care a fost realizată din bani alocaţi de Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale. S-a spus la acea vreme că această instalație ar fi fost inițial destinată Parângului. Proiectul de aici era, însă, atât de contestat de opozanții primarului Tiberiu Iacob – Ridzi, care au vorbit despre costurile imense, încât atunci s-a ales o altă destinație din Valea Jiului. Proiectul din Pasul Vâlcan a fost și încă este considerat cel mai inutil implementat în Valea Jiului, privit la stadiul de acum. Și asta pentru că ministerul condus de Elena Udrea a finalizat o telegondolă care duce … nicăieri. Faptic, staţiunea fără stat de stațiune există de multă vreme, dar încă un  se poate vorbi  despre un turism organizat.

Proiectul, intitulat „Castelul din Carpaţi”, mai cuprinde, pe hârtie, două telescaune, mai multe instalaţii de teleschi, precum şi cinci pârtii de schi, dintre care cea mai mare va avea o lungime de 5 kilometri. Acum însă în munte sunt doar  intenţii, iar cunoscătorii spun că locul acesta se află la altitudine prea mică pentru a  deveni cu adevărat interesant.

 

La fel se întâmplă și cu drumul județean din Pasul Vîlcan – DJ 664, cunoscut și ca Drumul Poștalioanelor. O porțiune a fost asfaltată, cea de pe raza județului Hunedoara, din Pasul Vîlcan, dar  aici ar mai trebui amenajate rigole, parapeți și chiar o lărgire a căii de acces pe unele segmente. Totuși, pentru ca investiția să își atingă scopul, este nevoie și ca autoritățile din Gorj să facă același lucru, pentru că altfel drumul modernizat duce doar spre o rută bună de off-road. Drumul Judeţean 664 are o lungime totală de aproximativ 45 de kilometri şi leagă Gorjul de municipiul Vulcan, însă în zona de munte, pe o porţiune de circa 20 de kilometri, este aproape inaccesibil autoturismelor. Și tocmai această problemă ar trebui rezolvată de autoritățile gorjene. Acum, așa cum se prezintă, calea de acces dintre  Gorj și Hunedoara este folosită mai mult de localnici, care scurtează drumul deviat prin Defileul Jiului, sau de temerarii care îl parcurg la pas ori cu maşini de teren.

Carmen COSMAN – PREDA