Proiectul pentru apa din Straja, întocmit până la sfârșitul anului. Valoarea investiției depășește 5 milioane de lei

Foto: Arhiva

Peste 5 milioane de lei este valoarea investiției ce vizează introducerea apei potabile în Stațiune Straja. Oficialii Apa Serv Valea Jiului speră că până la finele acestui an proiectul să fie întocmit.

Indicatorii tehnico – economici pentru această investiție au fost aprobați și există și finanțarea asigurată. Mai trebuie doar să fie făcută partea de proiectare și apoi să fie implementat proiectul.

”Pentru Straja s-au aprobat indicatorii tehnico – economici. Avem și finanțarea asigurată de către Consiiul Județean. Urmează perioada de proiectare, realizarea unor lucrări premergătoare pe care le putem face imediat ce iese proiectul. Până la sfârșitul anului proiectul va fi gata și ne dorim să putem comanda acele stații de pompe. Vor fi 6 stații de pompare, una în cadrul Stației de epurare Braia care, odată cu finalizarea proiectului european, va fi o stație care nu va mai fi funcțională pentru că este apă suficientă din sursa Valea de Pești. Ca să dăm o utilitate acelei zone, unde sunt două rezervoare importante, acolo va fi amplasată prima stație de pompe, la care poate lucra și pe timp de iarnă, iar celelalte 5 stații de pompe plus un rezervor vor fi pregătite ca, odată cu venirea primăverii, să fie montate. Experiența în Straja o avem în urma lucrărilor la canalizare, știm topografia terenului, este puțin mai ușor la apă decât la canal, dar este mai complex. Va fi în Staja și o instalație de hidranți pentru că riscul de incendiu este foarte mare și, în plus va fi montat un rezervor de 500 mc, care va asigura apă potabilă în toată stațiunea”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Conform datelor tehnice, proiectul presupune pomparea apei potabile printr-o aducțiune cu circa cinci stații de pompare intermediare, începând cu stația de Tratare a apei Braia până la rezervoarele existente de cca. 130 mc din zona schitului Straja, unde se va construi un rezervor nou pentru apă potabilă. Tot aici va fi amplasată și ultima stație de pompare SP 5 pentru a transporta apa potabilă și la rezervoarele existente 2 x 90 mc (amplasate la cota 1.470) la extremitatea sudică a complexului de cabane „Straja veche”.

De asemenea, specialiștii au constatat că, în vederea asigurării necesarului de apă potabilă pentru populația din zonă, se impune construirea unui rezervor nou de cca. 500 mc, din care se va face distribuția apei potabile către consumatori. Rezervorul va fi dotat cu o mini-stație de clorinare care va asigura clorinarea apei fiind complet automatizată în acest sens.

Potrivit principalilor indicatori tehnico-economici, valoarea totală a investiției, cu TVA este de 5.011.057,85 lei., urmând ca rețeaua de aducțiune să măsoare 4,18 km. Rețeaua de distribuție va avea 1,95 km și vor fi instalați 16 hidranți de stingere a incendiilor.

Entitatea responsabilă de implementarea proiectului este SC Apa Serv Valea Jiului SA, iar timpul de implementare estimat la 12 luni.

Carmen COSMAN – PREDA