”Declarația primarilor din zonele miniere din Europa”, document semat de edilii din Valea Jiului

Primarii din  Valea Jiului s-au aflat, miercuri, la Bruxelles, fiind invitați la întâlnirea Platformei Regiunilor Carbonifere din cadrul programului “Tranziție Justă în zonele miniere din Europa”.

Potrivit edilului lupenean, Lucian Resmeriță, în cadrul întâlnirii de lucru a fost semnată  “Declarația primarilor din zonele miniere din Europa”, pentru o “Tranziție Justă”.

Întâlnirea de la Bruxelles vine după  decizia conform căreia Valea Jiului va beneficia de asistență tehnică gratuită din partea Secretariatului Platformei Regiuni Miniere în Tranziție, aplicația pentru programul START, depusă împreună de primăriile din Valea Jiului, fiind selectată în acest sens. Prin acestă formă de consultant gratuită vor fi identificate proiectele – 25 la număr speră edili – care vor fi incluse în strategia de dezvoltare a Văii Jiului, aflată în lucru la Ministerul Fodurilor Europene. Iacob -Ridzi a precizat că, practic, se pregătesc pentru exercițiul financiar 2021 – 2027 cu această strategie, asttfel încât să existe o tranziție cât mai justă, mai bună, în legătură cu restructurarea mineritului și situația socială și economică a Văii Jiului.

Pentru a susține diversificarea economică și tranziția tehnologică a regiunilor carbonifere, Comisia Europeană a lansat în 11 decembrie 2017 ”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție”, una dintre principalele măsuri ale pachetului “Energie curată pentru toţi europenii”.  Platforma facilitează dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziție și ca răspuns la dificultățile sociale   și de mediu. Ea este concepută pentru a stimula tranziția către energia curată, acordând mai multă atenție echității sociale, transformărilor structurale, noilor competențe și finanțării pentru economia reală.
România a aderat la această platformă la începutul anului 2018 și,  în acest fel,  Valea Jiului ar fi prima zonă din România care va beneficia de sprijinul acestei iniţiative, prin proiecte care vizează diversificarea economică, îmbunătăţirea calităţii aerului şi a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei.

Carmen COSMAN – PREDA