Căldura din calorifere depinde de ”mușchii” celor de la CEH. Consiliul de Administrație al companiei caută motive să nu dea agent termic

Foto: Mediafax

Prefectura a atras atenția că există premisele unei situații de urgență. Iarna se apropie, iar oamenii racordați la sistemul centralizat de termoficare ar putea îngheța de frig în case. Și asta la propriu. Nimic însă nu îi înduplecă pe cei de la Complexul Energetic Hunedoara, singurii care ar putea la această oră să distribuie agentul termic. ”Mușchii” celor din Consiliul de Administrație al companiei energetice sunt de neclintit, setați pe ”NU”.

Oficialii Complexului Energetic Hunedoara par să caute mereu și mereu motive să nu distribuie agent termic în Petroșani, nu să distribuie. Nu ar fi niciun efort suplimentar, pentru că Termocentrala Paroșeni este pe sistem de cogenerare. Ar fi în discuție circa 1.500 de abonați.  Firma care a sigurat până acum distribuția, SC Termoficare SA, este în falient declarat de instanță, iar legal este imposibil să mai efectueze acest serviciu. CEH este singura salvare, dar ”colacul” termic nu este aruncat.

Tiberiu Iacob – Ridzi, primar Petroșani: ”Din păcate nu mai am informații (despre distribuția agentului termic – n.r.) și tot din păcate nu prea mai am cu cine sta de vorbă. Așeptăm o nouă conducere a Ministerului să vedem ce se va întâmpla în continuare. Eu am spus de fiecare dată celor care mai sunt branșați la sistemul centralizat să aibă o măsură alternativă pentru a nu rămâne în frig în această iarnă. Noi mergem în continuare și insistăm ca CEH să dea căldură. Sunt sigurii care ar putea să furnizeze în această iarnă acest serviciu, singurii care pot și au capacitatea să facă acest lucru. Termoficarea Petroșani nu mai poate să distribuție agentul termic livrat de CEH, fiind în procedură de faliment”.

Primăria Petroșani a încercat chiar să înființeze o nouă societate. A închis-o anul acesta, fără să funcționeze în realitate nici măcar o zi. Iacob – Ridzi spune că nu ar fi primit avizul ANRSC.

Primarul Petroșaniului: ”Am avut o societate (n.r. cu profil similar SC Termoficcare), care a fost închisă pentru că sunt niște aspecte tehnice. În momentul în care înființezi o firmă pentru acel domeniu de actvitate nu poți să primești licența de al ANRSC dacă nu dovedești că acea firmă va fi și rentabilă. Așa sunt regulile. Atunci am fi făcut firma degeaba, pentru că nu am fi primit licență. Complexul are licență, pentru că produce și distribuie în municipiul Deva și atunci  era foarte simplu să  extindă această distribuție și în Valea Jiului”.

Și ne-am întors din nou la CEH, ”necunoscuta” cunoscuută din ecuația termoficării. Are licență, are agent termic, are și condiții. Ar mai trebui însă voință.

”Din păcate, cei de la Complex, spun din păcate acest lucru, au căutat mai mult motive să nu dea căldură decât să dea, în condițiile în care această furnizare de agent termic este avantajoasă în primul rând pentru ei. Vorbim despre cogenerare și ei primesc niște bani în plus pentru acest serviciu, pe de o parte, iar pe de altă parte furnizarea agentului termic în sistem centralizat este un atu pentru Complex pentru a-și putea continua activitatea. Dar,  din păcate suntem la stadiul la care Consiliul de Administrație al CEH nu a luat decizia de a distribui agentul termic în Petroșani acum 3 săptămâni. Noi am făcut această solicitare la Prefectură, Prefectura a dat acea hotărâre prin care există premisele unei situații de urgență și urma să stabilim pașii de urmat, însă CEH a venit tot timpul cu aceste motive prin care ei spun că nu pot. Eu nu înțeleg cum la Deva se poate și la Petroani nu se poate”, a precizat Tiberiu Iacob – Ridzi.

La Petroșani mai sunt branșate în jur de 1500 de aparatamente din care iarna trecută s-a furizat și s-a facturat energie termică la aproximativ 700 de apartamente și în jur de 150 de agenți economici.

Primăria Petroșani a scos la concesiune serviciul, dar singurul participant – Complexul Energetic Hunedoara – pare să fi căutat motive să fie declarant neeligibil, nu să fie declarant câștigător. A pus condiții de neacceptat, iar administrația publică locală s-a văzut nevoită să anuleze licitația.

În urmă cu circa trei săptămâni, directorul general al CEH; Samuel Dioane, vorbea despre numărul mic de abonați, dar și desore datoriile companiei, care i-ar fi scos din licitație

Samuel Dioane, director CEH: ”Noi suntem pregătiți pentru furnizarea agenntului termic în Petroșani și Vulcan. Sunt anumite probleme, acum, ținând cont că firma care furniza nu mai există și noi o să vedem în ce postură o să luăm noi aceste puncte termice de la care să distribuim agentul termic la populație. Până în punctele termice nu există nicio  problemă. (…) Am participat la licitație, dar știam din start că o firmă cu datorii va fi exclusă din licitație. (…) Primăria Petroșani în caietul de sarcini avea undeva la 2.200 de abonați, iar la momentul la care discutăm acum se vorbește despre 700 – 800”.

Carmen COSMAN – PREDA