Cum arată statuia Sfintei Varvara ce va străjui giratorul de lângă Biserica Romano – Catolică ”Sfânta Varvara” din Petroșani

Peste 8 metri înălțime, cu tot cu soclu, va avea statuia Sfintei Mari Mucenițe Varvara ce va fi amplasată în sensul giratoriu de lângă Biserica Romano – Catolică ”Sfânta Varvara” din Petroșani. Monumentul a fost prezentat astăzi într-o conferință de presă comună a preotului Szasz Janos și a primarului Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

 

Biserica Romano – Catolică și municipalitatea din Petroșani și-au dat mâna pentru realizarea acestui proiect. Inițiativa amenajării acestei statui a sfintei considerate ocrotitoarea minerilor a venit chiar din partea romano-catolicilor, care au asigurat fondurile pentru monumentul în sine, iar din banii de la buget este suportată suma necesară ridicării soclului înalt de 6 metri.

Statuia a fost sculptată din piatră de Vișta – Cluj de sculptorul clujean Kolozsi Tibor, iar la prezentarea de astăzi a fost prezent și artistul care a gândit monumentul.

”Suntem aici, în fața Bisericii Sfânta Varvara Romano – Catolice, unde avem bucuria de a o primi pe Sfânta Varvara, sculptată de sculptorul clujean Kolozsi Tibor și care va fi amplasată aici, în fața bisericii, în giratoriu. O să fie singura statuie monumentală din Petroșani într-un for public, putem spune. Acum doi am discutat cu dl. primar această posibilitate de a ridica o statuie aici și au venit în ajutor prietenii noștri din Ungaria, prin guvernul ungar. Am reușit, printr-un proiect depus, să câștigăm fonduri pentru realizarea statuii. Iar primăria municipiului Petroșani, Consiliul Local, a acordat bani pentru realizarea soclului. Este o colaborare între Primărie și Parohia Romano – Catolică. Este și un semn în spusele Sfântului Părinte Papa Francisc. Când a fost la București și la Șumuleu a venit cu acest îndemn: Să mergem împreună! Și asta este importat, să mergem împreună”, a declarat Szasz Janos, preot romano – catolic.

Sfânta Varvara este ocrotitoarea orașului Petroșani, dar și patroana spirituală a două biserici de aici: una ortodoxă și una romano – catolică, practic primul lăcaș de cult din Petroșani. Și așa s-a născut și ideea romano – catolicilor de realizare a acestei statui.

”A fost o colaborare foarte bună între Primărie, Consiliul Local și Parohia Romano – Catolică. Sfânta Varvara este ocrotitoarea spirituală a municipiului nostru, este și ocrotitoarea minerilor și a celor care lucrează în condiții foarte grele. A fost practic o îmbinare foarte frumoasă între aceste simboluri. La momentul la care se va dezveli în mod oficial această statuie vor fi prezenți și reprezentanții Bisericii Ortodoxe Sfânta Varvara din Aeroport. Cred că este foarte important ca într-o comunitate ca a noastră, unde există mai multe etnii care trăiesc împreună de sute de ani, să arătăm tuturor că această conviețuire în pace și în bună colaborare a fost posibilă în primul rând credinței în Dumnezeu, a muncii grele pe care oamenii aceștia au depus-o de-a lungul vieții și a faptului că întotdeauna s-au înțeles și au pus mai presus de orice aceste valori fundamentale creștine”, a precizat primarul Tiberiu Iacob _ Ridzi.

Statuia va fi iluminată astfel încât să fie vizibilă și noaptea. Dezvelirea acesteia ar urma să aibă loc în data de 4 decembrie, când este prăznuită deopotrivă de ortodocși și catolici.

Potrivit legendelor, Sf. Varvara (Barbara) a trăit în secolul al III-lea în Nicomedia. Datorită frumuseții ei neobișnuite ea a fost ferecată de tatăl ei, Dioscorus, într-un turn. În captivitate se convertește la creștinism. Ca urmare a convertirii, tânăra dispune ca sălii de baie din turn să i se adauge o a treia fereastră, semn al Trinității. Tatăl își condamnă fiica de îndată ce află acest motiv. Aceasta reușește să fugă și este în mod miraculos ascunsă în interiorul unei stânci. Trădată de un păstor, Barbara va fi întemnițată, bătută cu nuiele și arsă de făclii. Însuși tatăl ei îi va pune capăt zilelor, prin decapitare. De aceea Dioscorus este ucis de un trăznet. Datortă rugilor Barbarei pentru toți cei care pomenesc patimile lui Iisus și propriul ei martiriu, ea a fost considerată în Evul Mediu una din cei Paisprezece Sfinți Ajutători.

Statuia din Petroșani o înfățășează având într-o mână acel turn unde a fost închisă, dar și cu spada cu care tatăl ei ar fi decapitat-o.

Carmen COSMAN – PREDA