Ce urmează după demiterea Guvernului Dăncilă. Este posibil ca noul guvern să nu fie monocolor!

Foto: Facebook Cristian Rosu

PNL ar putea coopta la guvernare și alte formațiuni politice. Senatorul liberal Carmen Hărău a precizat duminică, într-o conferință de presă că este posibil ca Guvernul Orban să nu fie monocolor.

Se poartă încă negocieri pentru formarea unui nou executiv de către PNL, care și-a asumat guvernarea după ce moțiunea de cenzură a trecut în Parlament. Se anunță auditări ”la sânge” a funcționarilor, mai ales că PNL a precizat că vor rămâne doar 15 – 16 ministere. Cei care își fac treaba nu trebuie să se teamă de aceste măsuri, a precizat Eleonora Carmen Hărău, senator PNL de Hunedoara, însă vin vremuri grele pentru puzderia de ”tăntici” sau ”purtători de mape și genți”.

”Sunem în cele 10 zile în care Prim Ministrul desemnat, președintele PNL, Ludovic Orban, va prezenta o listă și vom încerca să obținem sufragii în Parlament pentru instalarea acestui guvern. Există o perioadă de negociere, rezultatele săptămânii care tocmai se încheie nu sunt foarte bune, foarte spectaculoase din punctul de vedere a ceea ce se vede pe scenă, dar vor apărea și lucruri care vor îndrepta evoluția acestei probleme într-un sens favorabil. Prima opțiune a PNL a fost aceea de a intra în alegeri anticiate. Ca să intrăm în alegeri anticipate, Constituția spune că trebuie să fie refuzate la vot în Parlament două guverne. Probabilitatea e mică și oarecumva, am început să constatăm, destul de puțin convenabilă pentru români. Sigur că alegerile anticipate pot fi o soluție, dar o soluție ulterioară unui guvern de tranziție pentru că uite tovarășii pesediști cu se ce ocupă: au scos la concurs vreo 30 de posturi de directori de aministrație financiară, deci în zona ANAF, a Fiscului. Oameni care au fost ani de zile păstrați interimar pe post pentru a putea fi puși sub presiune: nu execuți, te schimb. A sta în picioare acum în fața PSD, fără să accepți compromisuri este o atitudine care comportă riscuri. Pentru companii, dacă ești implicat în companii, pentru rude, dacă ai rude dependente de sistemul bugetar… Așa se procedează la acest moment. PSD-ul înțelege să procedeze în felul acesta. Dar se va termina, va trebui să se termine… E complicat, vă dați seama, pentru cei care au ajuns înșurubați în sistem pe niște salarii de înțepenești, de nu-ți vine să crezi, să renunțe la aceste salarii.

N-are a se teme de PNL, de guvernul care vine și de administrarea noastră niciunul dintre bugetarii care știe precis că își merită banii. Dar vom avea 15-16 ministere, nu 27, și o să audităm foarte serios și riguros puzderia de sute de agenții, comisii cu sinecuri care se ocupă unele dintre ele cu mai nimic pe niște salarii inacceptabile. În halul în care funcționează acum administrația centrală, cu tot felul de tăntici și purtători de mapă, de geantă care nu au nimic de-aface cu lucrul pe care trebue să îl facă… Asta trebuie să se termine. Auditare, sarcini de serviciu… Deci vom avea guvern, asumat de PNL. La momentul acesta, din culise vă spun că s-ar putea ca el să nu fie monocolor. Miercuri încep din nou negocierile, vineri vom avea o listă care va intra în Parlament”, a declarat la Lupeni senatoarea PNL Eleonora Carmen Hărău.

Carmen COSMAN – PREDA