Învățământ dual în Valea Jiului. 12 copii învață meserie la Apa Serv

Nu mai puțin de 12 eevi de la Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila, de la învățământul profesional, învață meserie la Apa Serv. Este vorba despre învățământul dual care în acest caz s-a concretizat printr-un parteneriat încheiat între instituția de învățământ și operatorul regional de apă și canalizare.

Timp de trei ani, elevii vor avea stagii de practică bine stabilite, stagii care au început luni, dar care se vor desfășura pe parcursul celor trei ani de studii. Dintre cei 12 elevi, 9 sunt pe specializarea electromecanică, iar trei la mecanică.

”Începând de astăzi se materializează contractul de parteneriat dintre noi și Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila. Urmează o activitate de practică în cadrul cursurilor care vor urma în cadrul învățământului dual. Prin acest parteneriat, noi, împreună cu profesorii de la liceu, aducem o plus valoare elevilor pentru că avem o responsabilitate în plus, adică cunoștințele teoretice să poată fi aplicate în practică. Asta înseamnă că vom contribui la dezvoltarea elevilor atât personală, cât și profesională.

Mă bucur că am reușit să ajugem în acest moment. Tutore profesional le va fi Florin Ciucur, șef Serviciu mecano – energetic, dar, cu siguranță, vor fi urmăriți și de Florin Donisa, care este șef Departament Exploatare, pentru că ne dorim ca la finalizarea celor trei ani elevii să fie mai buni decât sunt acum, să poată folosi cunoștințele teoretice și în practică. Suntem mulțumiți că am reușit să începem perioada de practică cu elevii de la învățământul dual”, a  declarat Cristian Ionică, director general Apa Serv Valea Jiului.

Mai mult, copiii beneficiază și de o bursă lunară de studii acordată de Apa Serv, pe lângă cea primită de la Ministerul Educației.

”Demersurile noastre au început încă de anul trecut. Am fost singura unitate din Valea Jiului și printre puținele din județ care am realizat pentru acest an școlar o clasă de învățământ dual cu 3 specializări: mecanică, electromecanică și construcții. Este o surpriză extraordinar de plăcută implicarea conducerii Apa Serv în desăvârșirea demersului nostru.  Clasele de învățământ dual sunt niște clase de învățământ profesional mai deosebite. În primul rând elevii elevii beneficiază de o bursă mai mare și cred că și asta îi intereează, pe lângă plusvaloarea pe care o vor primi în perioada de practică. Pe lângă bursa de 200 de lei de la minister, agentul economic vine cu 200 de lei pe lună și Primăria Orașului Petrila cu 100 de lei. Deci ei vor beneficia de o bursă de 500 de lei pe lună. Dacă toți agenții economici ar înțelege și s-ar implica și nu s-ar limita a se plânge că nu au forță de muncă bine pregătită, că nu au muncitori specializați, cu siguranță lucrurie ar merge mai bine”, a precizat directorul Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila, Cecilia Mitran.

În anul I, elevii au cinci săptămâni de practică. Pe lângă cele două săptămâni care au debutat luni, vor mai fi încă trei săptămâni de practică în luna iunie. În anii următori vor mai efectua 9, respectiv 10 săptămâni de practică.

După discuțiile informale de la sediul Apa Serv și după ce au primit echipamentul necesar, elevii au intrat în atelierul pregătit special pentru ei și dotat cu tot ce le trebuie pentru pregătirea practică.

”Toate dotările le avem deja. În acest spațiu o să își desfășoare activitatea. Mai avem încă două locații, dar aceasta va fi cea în care ei vor sta. Începem cu partea de instruire, de protecție a muncii, etc.”, a precizat Florin Donisă, șef Departament Exploatare al Apa Serv referindu-se la atelierul de practică.

Carmen COSMAN – PREDA