De la capăt! Autorizație de construcție pentru drumul județean Hunedoara – Călan. Costel Avram: ”Angajații Consiliului Județean sunt responsabili de stagnarea lucrărilor”. Șefii CJ Hunedoara încasează 25% din valoarea proiectului care nici nu a început bine că a și fost stopat!

Drumarii revin pe șoseaua care leagă Hunedoara de Călan, după mai multe luni în care șantierul a  fost practic abandonat. Un proiect finanțat din fonduri europene, pentru care șefii CJ Hunedoara încasează un procent de 25 la sută din valoarea proiectului. Două săptămâni s-a lucrat aici și apoi investiția a fost oprită. Acum urmează un audit extern.

În luna aprilie a acestui an, conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a anunţat semnarea ordinului de începere a lucrărilor în cadrul proiectului “Modernizare DJ 687, Sântuhalm – Hunedoara – Călan (km 13+050 – km 22+791)”. La începutul lunii iunie,  șoseaua a intrat în şantier, însă după doar două săptămâni antreprenorii şi-au retras utilajele şi au suspendat lucrările. Au fost invocate unele divergențe cu reprezentanții Unității de Implementare a Proiectului, din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara. Acum drumarii revin pe șantierul drumului care leagă Hunedoara de Călan.

”Astăzi vor primi autorizație de construcție”, a precizat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Și totuși, a cui este vina pentru stagnarea lucrărilor? De cine depindea continoarea lor? De angajații CJ Hunedoara, recunoaște Avram.

”Se va face un raport de audit, un audit extern pentru această lucrare.   Sorin Vasilescu (n.r. vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara) se ocupă de acest aspect. Dar, pot să vă spun că am avut de pierdut prin această stagnare a lucrărilor. Consiliul Județean Hunedoara și Județul Hunedoara au pierdut”, a declarat administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Interesant este că, în timp ce lucrările sunt stopate, reprezentanții CJ Hunedoara beeficiază de procentul pentru ele. Toți cei din Unitatea de Implementare a Proiectului au un anumit procent din valoarea finanțării. De exemplu, conform legii,  indemnizațiile președintelui și vicepreședinților se majorează cu 25% pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile.

Modernizarea sectorul de drum între Hunedoara și Călan este proiectată pe o lungime de 9,7 km de carosabil şi presupune lărgirea părţii carosabile (până la 9 metri pe o distanţă de aproape 4 km), amenajarea de şanţuri şi rigole, amenajarea de ziduri de sprijin, construcţia a 6 podeţe şi reabilitarea pasajului peste calea ferată Simeria-Petroşani.

Valoarea totală a proiectului este de 36,4 milioane de lei, din care 28,22 milioane de lei – finanţare nerambursabilă, contribuţia Consiliului Judeţean Hunedoara – 664,12 mii lei, fonduri guvernamentale – 4,31 milioane lei, la care se adaugă o finanţare din bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara – 3,13 milioane lei.

Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6 – “Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională”, Prioritatea de investiţii 6.1 “Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN -T, inclusiv a nodurilor multimodale”.

Carmen COSMAN – PREDA