Oficialii CEH joacă bambilici cu minerii de la Închideri

Foto: Arhiva

Minerii de la Societatea Națională de Închideri de Mine care vor să se transfere la Complexul Energetic Huneodara trebuie să știe că nu au nicio garanție că vor rămâne acolo până când se vor putea pensiona! CEH pare să joace bambilici cu cei pe care a promis că îi va prelua.

Între CEH și SNIMVJ există încă din 2012 un protocol semnat de toți factorii responsabili, inclusiv de la Guvern, privind reluarea personalului de la Închideri, dar acesta nu a fost aplicat niciodată. În urmă cu vreo 2 săptămâni, CEH a anunțat – pe surse politice, nu direct! – că se mișcă lucrurile și că primii 60 de angajați vor fi preluați. Lucrurile s-au complicat însă după ce instanța a dat undă verde executărilor silite la CEH. Complexul se află la un pas de blocare a activității pe fondul lipsei resurselor financiare, iar posibilele transferuri de personal erau în coadă de pește.

Între timp, minerii de la Paroșeni și Uricani s-au blocat în subteran încă de luni, iar una dintre doleanțe făcea referire tocmai la acest aspect. Au urmat discuții cu Prefectura Hunedoara, în Comisia de Dialog Social, și s-a aunțat că una dintre problemele ridicate de protestatari a fost rezolvată, respectiv transferul a 60 de mineri, începând cu data de 1 noiembrie, de la SNIMVJ la CEH și angajarea lor pe o perioadă nedeterminată. Asta, spuneau oficialii în urmă cu doar vreo 2 zile, ar înlătura temerea oamenilor că vor fi primii care vor fi dați afară în cazul unor probleme acutizate ale CEH, dacă ar fi fost angajați pe perioadă determinată.

Astăzi lucrurile nu mai sunt atât de sigure și asta deși 42 de mineri protestatari au fost scoși din subteran și s-au dus la CEH pentru a-și depune cererile de angajare.

Darius Cîmpean, liderul Sindicatului Muntele, reprezentativ la nivelul CEH, a declarat într-o emisiune la Mondo TV că, pentru acești mineri care ar urma să se transfere condițiile nu sunt bune, acum după ce Tribunalul Hunedoara a respins cererea de intrare voluntară în insolvență formulată de compania energetică. Iar ei ar putea fi totuși primii plecați!

”Este din păcate o nesiguranță. Dacă decizia rămâne aceeași după apel, atunci este clar că problemele CEH vor fi mai mari. Dacă intră în insolvență, există un risc foarte mare ca administratorul judiciar să spună că cei care au venit ultimii vor fi primii plecați. Plecare care va fi fără nimic de la CEH”, a recunoscut Darius Cîmpean.

Carmen COSMAN – PREDA