Constructorul a început turnarea covorului asfaltic pe drumul spre Parâng

Drumul spre Parâng se modernizează, iar astăzi a început și turnarea covorului asfaltic. Un moment așteptat de vreo 20 de ani, adică  de când această cale de acces a fost clasificată ca drum județean.

Este o mixtură folosită special pentru drumurile de munte, spun oficialii Cosiliului Județean Hunedoara,  o soluție care să îi confere durabilitate. Și nu au fost lăsate la voia întâplării nici structurile care asigură stabilitatea versanților.

”E o realizare de excepție. Este un drum care s-a gândit a fi o investiție care să revigoreze turismul  în Valea Jiului, este un drum care s-a gândit de 20 de ani și iată că există perspectivele certe ca la anul să fie gata.  Avem aproximativ 6 kilometri de structuri stabilizatoare, formate din gabioane și structuri betonate. Este o realizare tehnică deosebită, pentru care merită felicitați toți cei care s-au implicat în realizarea acestui obiectiv”,a  declarat Mircea Bobor, președintele Consiliului Județean Huendoara.

Pe acest drum urmează să mai fie amenajate și două tuneluri, în puctele unde drumul intersectează pârtia, astfel încât iubitorii sporturilor de iarnă să nu fie afectați.

”Acum 20 de ani am semnat împreună cu fostul prefect Sorin Apostu proiectul de hotărâre de clasificare a drmului județean, iar după 20 de ani suntem aici, în munte, unde nimeni nu credea că se asfaltează.  S-au asfaltat astăzi primii 300 de metri, dar avem promisiunea de la constructor de cel puțin 2 km până vine zăpada și pe această cale vreau să felicit constructorul pentru că ceea ce a promis s-a ținut de cuvânt. Mulțumesc consilierilor județeni care joi au aprobat modificările cu acele două tuneluri și sperăm că până la începutul lunii decembrie să putem monta și aceste două tuneluri”, spune administratorul public al județului Hunedoara Costel Avram.

Pe drumul din Parâng a fot miercuri și deputatul Laurențiu Nistor, care a aprecizat importanța acestei investiții.

”Este o investiție necesară atât de mult pentru Valea Jiului și pentu tot ce înseamnă turism în această zonă. Vreau să felicit în primul rând Consiliul Județean și constructorul pentru modul cum s-au preocupat de realizarea acestei investiții”, a precizat deputatul Laurențiu Nistor.

DJ 709F care duce în Parâng este considerat cel mai spectaculos drum din zona montană care este modernizat în acest an. Lucrări de execuție sunt finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală II și din bugetul Consiliului Județean Hunedoara, iar în oar două zile începe modernizara lui.

În Parâng se derulează una dintre cele mai importante lucrări de investiții ale Consiliului Județean Hunedoara, respectiv modernizarea drumului județean 709F Cabana Rusu-Masivul Parâng km 6+600 – km 10+325, lucrare adjudecată de firma Strabag.

Sectorul modernizat are o lungime de 3,725 km. Lățimea părții carosabile este de 4 m. În cadrul proiectului se vor realiza: 4.525 ml de rigole betonate, 23 de podețe, 2.211 ml de ziduri de sprijin din beton și ciment, 1.249 ml de ziduri de sprijin din gabioane, 2.562 ml de parapete de siguranță.

Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei.

Carmen COSMAN – PREDA