Problemele CEH ”puse” pe masa noului ministru al Energiei de liderii Sindicatului Muntele

Foto: Arhiva

Problemele spinoase cu care se confruntă Complexul Energetic Huneodara au fost expuse, în această după-amiază noului ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu de liderii sindicatului Muntele.

Biroul Executiv al Sindicatului Muntele a discutat pe larg cu Virgil Popescu problemele grave ale Complexului Energetic Hunedoara.

Foto: Cronica Vaii Jiului

”S-a discutat despre problemele legate de blocarea conturilor, renotificarea pentru Lupeni și Lonea în baza studiului făcut de institutul polonez GIG, ordonanța care să înlocuiască Ordonanța 36 și care urmează să fie aprobată în următoarea ședință de Guvern, formarea Complexului Energetic Valea Jiului după promulgarea de către Președinte a Ordonanței 60 și bugetul CEH”,a  precizat președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean.

În luna iulie, Comisia Europeană a  precizat că nu contestă concluzille studiului întocmit de polonezii de la GIG cu privire la necesitatea continuării activității la minele Lupeni și Lonea, însă acest lucru a fost precizat doar într-o infogramă venită de la Bruxelles, care spunea că studiul GIG trebuie aplicat. Nu există însă nici acum o notificare oficială în acest sens.

”Corespondență este. Practic, renotificarea este făcută, dar Comisia Europeană nelucrând sau nefiid așezată cum se spune, nu a dat un element oficial. Există în comunicare paragraful unde spune că este de acord cu studiul polonezilor, că este de acord că așa trebuie să se facă închiderea și  este de acord cu necesitatea finanțării acestor lucrări de către statul român, dar trebuie venită o notificare oficială de la Comisie”,a  explicat Darius Cîmpean.

Pe de altă parte, liderul minerilor din Valea Jiului a precizat că ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este de acord cu înființarea Complexului Energetic Valea Jiului.

Președintele Sindicatului Muntele: ”Ministrul este de acord cu Complexul Energetic Valea Jiului, i-am explicat că este nevoie de SIEG și grup pe gaz pentru a crea mixul energetic, pe lângă cel pe cărbune. A fost o discuție constructivă. Omul este deschis, este inteligent, foarte bine pregătit. Va depinde foarte mult de cine vine secretar de stat. Deocamdată a spus că Vișan rămâne și eu zic că de doi ani omul acesta a ținut sistemul energetic”.

 

Este un merit extraordinar al acelor oameni care stau blocați de zile întregi în mină că s-a reușit rezolvarea Ordonanței 36

 

Cât privește ordonanța care să înlocuiască celebra Ordonanță 36, pentru care de lunea trecută peste 100 de mineri de la Paroșeni și Uricani protestează blocați în subteran, Cîmpean a precizat că  ministrul a garantat că va fi adoătată.

”La discuții a fost și domnul Domokos, de care suntem alături. Trebuie spus: este un merit extraordinar al acelor oameni are stau blocați de zile întregi în mină că s-a reușit rezolvarea Ordonanței 36”, a subliniat liderul sindicatului Muntele, Darius Cîmpean.

Carmen COSMAN – PREDA