Veniturile de completare pentru mineri, pe circuitul de avizare. Protestul de la Paroșeni și Uricani continuă în subteran!

Proiectul de ordonanță de urgență pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2019-2024  a fost analizat astăzi, în primă lectură, de Guvernul Orban și urmează să fie adoptat, cel mai probabil, săptămâna viitoare într-o nouă ședință de guvern.

Ionel Dancă, proaspăt numit în funcția de șef al cancelariei premierului Ludovic Orban, a apreciat situația de la cele două exploatări miniere drept ”gravă” și spune că în acest moment ordonanța de urgență este pe circuitul de avizare.

”Ordonanță de urgență în primă lectură, care vizează minerii blocați în minele de la Uricani și Paroșeni Este un act normativ solicitat de minerii care urmează să fie disponibilizați de la SIMVJ și Complexul Energetic Hunedoara. Prin acest act normativ se reglementează situația veniturilor complementare pentru persoanele care urmeaază să fie disponibilizate.  Impactul bugetar pentru anul următor este de aproximativ 15 milioane de lei și va fi prevăzut în proiectul de bugetul pentru anul următor. Este o situație gravă în  care se află minerii blocați de la minele Paroșeni și Uricani, pe care, așa cum a promis, Guvernul Ludovic Orban a tratat-o în prima ședință de Guvern. Au fost identificate soluțiile, care în acest moment sunt pe circuitul de avizare, după parcurgerea ordonanței de urgență în prima lectură”, a precizat Ionel Dancă la finalul ședinței de Guvern.

Minerii de la Paroșeni și Uricani continua însă protestul în subteran, declanșat încă de lunea trecută, și spun că nu renunță decât atunci când vor vedea negru pe alb actul normativ.

Carmen COSMAN – PREDA