Primăria Petroșani iese din asocierea județeană pentru câinii fără stăpân. Se va înființa o asociație la nivelul Văii Jiului

Foto: Arhiva

Primarii din Valea Jiului se vor asocia, singuri, într-o nouă formulă pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân, care au reapărut în număr mare pe străzi. Până acum, activitatea de ecarisaj în judeţul Hunedoara a fost gestionată de Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân, o asociaţie de dezvoltare intercomunitară înfiinţată în urma asocierii Judeţului Hunedoara prin Consiliul Judeţean Hunedoara cu localităţile din judeţ. Activitatea ADI merge însă cu frâna de mână trasă după ce CJ Hunedoara a fost obligat de Curtea de Conturi să se retragă din asociere.

Localnicii au început să reclame din nou apariția, în număr destul de mare, a câinilor fără stăpân pe străzile din Petroșani, dar și în celelalte localități ale Văii Jiului, asta după ce serviciul de ecariasaj nu mai funcționează la parametrii optimi.  Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi spune că a vorbit deja cu primarul din Vulcan în vederea înființării uneoi noi asociații în acest sens, care să fucționeze strict pe Valea Jiului.

”Am vorbit cu Cioran (n.r.coordonatorul  Serviciului Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân), o să trimită să mai prindă, că avem o haită de câini. Dar, am vorbit la Vulcan și o să facem o asociație pentru câini pe Valea Jiului.  Cotizația s-a plătit până la jumătatea anului, dar o să dăm o hotărâre să ieșim din ADI Câini pe județ și o să ne facem asociația noastră, pe Valea Jiului. Vor fi două adăposturi, unul la Petroșani, unul la Uricani”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul Petroșaniului.

Consilierii locali de la Petroșani au refuzat într-o ședință din luna septembrie  să majoreze substanțial cotizația, așa cum le-a solicitat Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân.

Problemele au reapărut după ce Curtea de Conturi a scos Consiliul Județean Hunedoara din ecuația gestionării serviciului de ecarisaj. Fără sprijinul financiar al CJ Hunedoara, primăriile nu pot susține singure activitatea. Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân, a cerut majorrea cotizației, dar nu cu un leu, ci cu vreo 5 dintr-o dată!

”Asociația ne-a făcut o solicitare de 7,5 lei. A fost respinsă în consiliul local săptămâna trecută această propunere a dumnealor. Acum dânșii au niște probleme legate de funcționare. Luăm în clacul,, dacă ei nu se repun pe picioare, posibilitatea să ne asociem cu ONG-urile care au activitate în zona aceasta, ceva de forma în care noi să prindem acești câini fără stăpân iar ei să se ocupe mai departe de cazarea lor și toate formalitățile legate de adopție sau ce vor să facă. Nu putem să lăsăm lucrurile așa”, spunea la acel moment primarul municipiului Petroșani Tiberiu Iacob-Ridzi.

Câinii se strâng în continuare de pe străzi, dar nu în același ritm, iar adăpostul de la Petroșani nu mai funcționează.

Carmen COSMAN – PREDA