Ordonanța pentru protecția socială a minerilor disponibilizați, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri

Proiectul de ordonanță de urgență pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2019-2024 se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

Actul normativ va înlocui Ordonanța 36/ 2013, a cărei aplicabilitate a expirat la finele anului trecut, și face referie la angajații disponibilizați prin programe de concedieri colective de la Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului și Complexul Energetic Hunedoara.

La ședința de Guvern de săptămâna trecută, Executivul condus de Ludovic Orban a analizat, în primă lectură, acest proiect de ordonanță de urgență, care a intrat apoi pe circuitul legal de avizare. Acesta a fost momentul în care cei peste 100 de mineri de la Paroșeni și Uricani au suspendat protestul, după 11 zile de grevă.

Minerii au decis să se autoblocheze în subteran din cauză că guvrnul PSD demis prin moțiune de cenzură nu a adoptat un alt act normativ care să înlcuiască Oronanța 36 în ciuda promisiunilor lansate atât în Valea Jiului, cât și la București la întâlnirea cu reprezentanții sindcatelor.

Proiectul de ordonanță poate fi consultat AICI.

Carmen COSMAN – PREDA