Peștera Bolii, decolmatată de angajații Apa Serv. Viiturile ”dublate” de drumurile forestiere aduc mari deservicii acestui important obiectiv de atracție turistică și culturală

Peștera Bolii s-a umplut astăzi de angajații Apa Serv Valea Jiului SA, care au venit să dea o mână de ajutor celor de la Petro Aqua pentru decolmatarea pârâului ce o străbate de resturile vegetale cărate de viituri.

Între cei de la Apa Serv și reprezentanții PetroAqua este o mai veche colaborare, existând  un parteneriat de mai bine de 10 ani. Peștera era în suferință, iar inimoșii administratori ai ei aveau nevoie de ajutor.

Cristian Ionică, director Apa Sev Valea Jiului: ”Este o acțiune pe care am planificat-o de mult. Din păcate doar acum am reușit. Conștientizăm că fiecare creangă adusă de o viitură pe albie la un moment dat poate bloca peștera, aducând mari deservicii. Adică tot ce este aici poate să fie inundat. Așa că am spus să nu mai amânăm, să venim și să dăm o mână de ajutor, pentru că este un obiectiv cu care ne mândrim în Valea Jiului. Să eliberăm cursul de apă de crengile aduse de viituri”.

Imre Szuhanek,  președinte Petro Aqua: ”O mare problemă este colmatarea. Din cauza drumurilor forestiere, nici la viituri nu mai vine apă, vine noroi și mizerie. După viitura din mai, care a fost într-adevăr mare, s-a colmatat în câteva locuri, deci ceea ce se întâmplă acum era extraordinar de util pentru a opri colmatarea peșterii. Orice barieră face să se depună sedimente. Am lucrat întotdeauna bine atât cu Apele Române, cât și cu Apa Serv, cu care avem o colaborare veche”.

Peștera Bolii este situata în partea de nord a orașului Petroșani, la 6 km de acesta, pe drumul care leagă Valea Jiului de Tara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.  Amplasată în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza si 10 m înălțime. Galeria principala a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevărate săli spațioase. Prin anii ´60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu dar ele au fost distruse în timp.

Din 2013, Peştera Bolii a fost dată în administrare Asociaţiei Ecologice PetroAqua Petroșani, cu scopul de a pune în valoare şi a reda circuitului turistic acest punct de atracţie turistică şi culturală.

Acum, peștera este total schimbată în bine, poate fi vizitată și nu puțini sunt cei care vin de la zeci și sute de kilometri depărtare pentru a se bucura de această minunăție a naturii.

Carmen COSMAN – PREDA