O lumânare aprinsă și o rugăciune înălțată pentru minerii și salvatorii care au pierit la Petrila acum 11 ani

Salvatorii minieri și de suprafață care în aceste zile se întrec la Petroșani vor aprinde o lumânare în memoria ortacilor care au pierit, acum 11 ani, în adâncul pământului, la Mina Petrila în cele două explozii consecutive care au îndoliat Valea Jiului.

În urmă cu fix un an, în 2018, în incinta Minei Petrila a fost dezvelit un monument dedicat salvatorilor, un monument ridicat la iniţiativa Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă, condusă de George Artur Găman – directorul INSEMEX Petroșani. De asemenea, a fost inaugurat și un Muzeu al Salvatorului Minier -unicul muzeu al salvatorilor din România,

”Am ajutat la îmbogățirea zestrei acestui muzeu, iar după –amiază la ora 16.30, împreună cu colegii salvatori care sunt veniți din țară, împreună cu cei de aici, ne vom deplasa acolo ca să aprindem câte o lumânare și să ne rugăm pentr odihna sufletelor celor care au dispărut acum 11 ani dintre noi”, a declarat George Artur Găman.

Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

De 11 ani, 13 mineri şi salvatori fac parte din istoria neagră a mineritului, o istorie scrisă cu sângele ortacilor. Două explozii consecutive produse în subteranul minei Petrila în 15 noiembrie 2008 i-au secerat pe cei care au intrat în ultimul lor şut, dar şi pe salvatorii care s-au dus după ei să îi salveze. Alţi 15 au fost grav răniţi şi o lume întreagă s-a rugat pentru viaţa lor. Pentru colegii lor şi, mai ales, pentru familiile celor dispăruţi atât de brutal dintre noi, timpul nu a alinat rănile. An de an, cu ochii în lacrimi, familiile și colegii celor ucişi în tragicul accident de muncă retrăiesc, mereu şi mereu, momentele cumplite din acea zi neagră a mineritului.
Între timp și la Mina Petrila s-a scris sfârșitul, pe ritmuri triste de fanfară. Ultimul vagonet cu cărbune a fost scos din subteran în 30 octombrie 2015. A intrat într-un accentuat declin după cele două explozii devastatoare din 15 noiembrie 2008, când a început să funcţioneze la doar o treime din capacitate. Nu s-a mai redresat niciodată şi a fost inclusă pe lista minelor neviabile, alături de Uricani şi Paroşeni, şi administrată de Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului.

Carmen COSMAN – PREDA