Salvatorii minieri și de suprafață sunt în competiție la Petroșani. Sunt probe și provocări noi anul acesta

Pentru al 12-lea an consecutiv, salvatorii minieri și de suprafață se întrec la Petroșani, o competiție organizată de Asociația Salvatorilor Minieri și de Suprafață din România, INCD INSEMEX Petroşani și Complexul Energetic Hunedoara.

Concursul a devenit deja o tradiție, iar în acest an a ajuns la cea de a XII-a ediție. Competiția se desfășoară pe două secțiuni: salvare de subteran și salvare de suprafață. Anul acesta, pentru competitori au fost pregătite noi probe, noi provocări, pe care aceștia le pot întâlni în activiatea de zi cu zi. De fapt, așa cum a precizat și George Artur Găman, președintele Asociației Salvatorilor Minieri și de Suprafață și directorul INSEMEX Petroșani, acest cocurs constituie o bază pentru pregătirea lor viitoare.

Salvatorii minieri sunt o categorie aparte, sunt oameni care privesc moartea în ochi atunci când intră în măruntaiele pământului în misiunile de salvare. Nu o dată au căzut la rândul lor victime în urma operațiunilor dramatice desfășurate în subteran, după o explozie ori o surpare. La fel de greu este și pentru salvatorii de la suprafață, care lucrează cotra-timp în condiții extreme.

”Salvatorii își au deja un loc bine definit în structura de securitate și sănătate în muncă, la nivelul economiei naționale. Dovadă stă faptul că avem stații de salvatori foarte bine dotate și foarte bine antrenați la nivelul unor societăți importante cum ar fi OMV Petrom, Lukoil, Liberty și cam în toate sectoarele de activitate. Trebuie să ai cred și o structură genetică pentru asta, pregătirea lui, după riguroase examene medicale și psihologice, durează 10 zile la sediul nostru, după care sunt reinstruiri anuale dar, bineînțeles, în tot acest timp ei își păstrează abilitățile prin exerciții desfășurate la stația de salvare a unităților”, a precizat George Artur Găman

Care sunt calitățile unui bun salvator? ”Empatia, nu neapărat curajul, și în primul rând trebuie să fie un bun profesionist la locul de muncă”, spune președintele Asociației Salvatorilor Minieri și de Suprafață.

La Petroșani a fost prezent și Nicolae Voinoiu, director Inspecția Muncii București, președinte de onoare al ASMS.

”Sunt extrem de încântat de faptul că mai avem încă un an de competiție de încercări, dar și de experiență. De fiecare dată atunci când ne întâlnim, fiecare dintre noi capătă un pic de exeriență în ceea ce privește stația de salvare. Am convingerea că activitatea de salvare va fi întotdeauna utilă, este necesară societății, este necesară tuturor celor care își desfășoară activitatea în medii în care este nevoie de salvatori”, a  precizat Voinoiu.

Concursului Naţional de Salvare Subterană şi de Suprafaţă  se desfășoară în peroada 14-15 noiembrie.

Intră în concurs atât echipe din cadrul unitătilor miniere din Valea Jiului (Mina Lonea, Livezeni, Vulcan, Lupeni), cât și echipe ale Salinei Praid pentru sectiunea de salvare minieră. La secțiunea salvare de suprafață  vor concura echipe de la Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Rovinari, Metrorex Bucuresti, Fireproof Team Ploiesti etc., fiind în total 13 echipe participante. 

Concursul Naţional al formaţiilor de salvare – ediţia a XII-a  este organizat de Asociaţia Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România (ASMS), INCD INSEMEX Petroşani și Complexul Energetic Hunedoara. Astăzi au intrat concurs echipele de salvare subterană, iar mâine este programată secțiunea salvare de suprafață, dar și festivitatea de premiere.

Carmen COSMAN – PREDA