Rectorul Universității Petroșani, alături de fostul președinte Emil Constantinescu, la aniversarea a 80 de ani de viață

Rectorul Universității din Petroșani s-a aflat alături de fostul Președinte al României, Emil Constantinescu, la aniversarea a  80 de ani de viață.

La Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, pe care-l patronează, Emil Constantinescu și-a lansat volumul de carte ”Mărturii” în care și-a consemnat cele mai importante momente ale carierei sale publice din ultimele șase decenii. La evenimet au fost invitate o serie de personalități ale vieții publice și academice din țara noastră, printre care s-a numărat și prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani.

Legătura dintre cei doi este mai veche, iar fostul Președinte al României este, din 2017, Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani. Emil Constantinescu a fost profesor asociat al instituției de învățământ superior din Petroșani și a avut o serie de colaborări în plan științific cu instituția academică din Dealul Institutului. Ideea de conferire a acestui înalt titlul academic s-a materializat, la acea vreme, în urma participării active a Rectorului Universității Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai, la o conferință organizată la Parlamentul României sub egida Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, conferință ce a avut ca titlu  „Iniţiativa Levant pentru pace globală. Prin diplomaţie culturală spre o pace durabilă”.

Născut la 19 noiembrie 1939 în Tighina (localitate care aparține astăzi Republicii Moldova, în perioada 1996-2000, Emil Constantinescu a fost Președintele României, ales prin vot direct de peste 7 milioane de români.

Pe plan professional, a parcurs toate treptele carierei universitare ca asistent, lector și conferențiar la Facultatea de Geologie (1966 – 1990). Din 1991 și în prezent este profesor de Mineralogie la Universitatea București. Visiting professor la Universitatea Duke, SUA (1991 – 1992). A fost ales prorector (1990 – 1992) și rector (1992–1996) al Universității București; președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România (1992–1996); membru al Comitetului permanent al Asociației Universităților Europene – CRE (1992–1993; 1994–1998); membru al Asociației Internaționale a Președinților de Universități – IAUP (1994–1996). Autor a 12 cărți și a peste 60 de studii în domeniul geologiei, publicate în reviste științifice de prestigiu din țară și din străinătate. Membru de onoare și membru ales al Societăților geologice și mineralogice din Marea Britanie, Germania, SUA, Grecia, Japonia; al Societății de Geografie din Franța și al Societății National Geographic din SUA. A ținut conferințe la Universitățile Tübingen, Oxford, Standfort, Harvard, Berkeley, Columbia – New York, Georgetown – Washington, Indiana – Bloomington, Rio de Janeiro, Sydney, Praga, Turku, Cairo, Lublin. Distins cu Premiul Academiei Române pentru contribuții științifice în domeniul geologiei (1980); Palmas Academicas, conferită de Academia Braziliană de Litere, Rio de Janeiro (2000); medalii de aur și onorifice ale Universității Comenius din Bratislava; Universității Caroline din Praga și Universității din Sao Paolo; Medalia Arthur Bertrand, acordată de Academia de Științe, Institut de France; medalii conferite de Institutul Național de Științe și Arte din Franța, Universitatea Paris–Sorbonne și Universitatea din Amsterdam.

Profesorul Emil Contantinescu este, de asemenea, Doctor Honoris Causa al Universităților din Liège, Atena, Montréal, New Delhi, Beijing, Bilkent – Ankara, Sofia, Maribor, Chișinău, Bangkok, Astana și al Ecole Normale Supérieure – Paris.

Carmen COSMAN – PREDA