Afaceri de milioane de lire sterline ar fi scos Consiliul Județean din ecuația câinilor fără stăpân!

Interese mari și foarte profitabile par să graviteze în jurul câinilor fără stăpân care au ajuns din nou pe străzi după ce Curtea dde Conturi a scos Consiliul Judean Hunedoara din ecuația gestionării și finanțării acestui serviciu. Curtea de Conturi ar fi venit însă ”la pont”, în urma unei sesizări făcute în acest sens. Grav este că în această problemă ar fi implicați și reprezentanți ai unor instituții de stat.

Fără ajutorul financiar al Consiliului Județean Hunedoara, care acoperea peste 80% din totalul cheltuielilor, serviciul de ecarisaj și adăposturile din județ nu au mai putut funcționa, iar câinii sunt din nou pe străzi. Flămânzi, debusloați, aceștia au ajuns deja să atace animale din gospodării, iar problema este cât se poate de spinoasă. Dar trebuie menționat că oficialii Curții de Coturi nu au venit pur și simplu în control la acest serviciu care, și toată lumea o recunoaște, începuse să funcționeze foarte bine. A fost o sesizare căreia inspectorii i-au dat curs.

”Consiliul Județean Hunedoara a fost singurul din România care s-a asociat cu unitățile administrative din județ pentru a face acea asociație, acel ADI, pentru a  rezolva problema cu câinii. Din păcate, iubitorii de animale, cu ghilimelele de rigoare, au făcut o sesizare la Curtea de Conturi, care a venit într-un control și a spus că noi nu mai putem finanța. În aceste condiții, noi am oprit finanțarea. Fără finanțarea CJ Hunedara, care era undeva la 85% din totalul cheltuielilor, ADI nu mai poate funcționa. Am încercat, după ieșirea Consiliului Județean, să se întâlnească primarii, dar interesul a  fost foarte scăzut, iar astăzi suntem în situația în care câinii au apărut din nou pe străzi. Undeva în zona Bradului niște oi au fost mâncare de câinii vagabonzi, la Călan au mâncat niște găini. Dar pe mine m-a mirat un luru. Cineva spune că în primele 9 luni ale anului 2019, din județul Hunedoara au plecat spre Anglia și alte țări nordice în jur de 11.500 de câini, care au fost vânduți cu cel puțin 300 de lire exemplarul. Dacă este așa, trebuie ca instituțiile să își facă treaba.  Se pare că oamenii care au făcut acea sesizare se regăsesc și în unele instituții ale statului care aveau și obligația de a face front comun cu acest ADI pentru rezolvarea acestei probleme”, a declarat administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Un calcul simplu indică un câștig de milioane de lire sterline. Informații apărute în spațiul public vorbesc despre faptul că taxa pe câine era cerută pentru deparazitări, sterilizări, microcipări, carnet de sănătate sau pașaportul necesar animalului, dar prețurile plătite de adoptatori ar fi fost mult umflate în aceste cazuri.

Prefectura Hunedoara, împreună cu reprezentanții CJ Hunedoara au convocat Comitetul pentru situații de urgență, unde s-a discutat dspre această problemă. Prefectul a  făcut o adresă către toate UAT-urile, care, conform legilor în vigoare, sunt obigate ca în 60 de zile să constituie servicii pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân.

CJ Hunedoara ar putea intra din nou în această ecuație doar printr-o modificare a legii, care să le permită legal asocierea cu primăriie și finanțarea serviciului pentru animale fără stăpân.

Carmen COSMAN – PREDA