Piatra pentru terasamentul drumului spre Parâng nu mai poate ajunge în munte!

Restricțiile de tonaj de la podul de pe Defileul Jiului din zona Lainici lasă constructorul drumului din Parâng fără piatra necesară pentru terasament.

Constructorul drumului, firma Strabag, se aproviziona cu piatră din Gorj, dar acum nu mai au cum să treacă materialul peste podul din zona Lainici. Sunt restricții de tonaj, iar polițiștii veghează ca acestea să fie respectate. Este un pod declarat inițial provizoriu, până la repararea celui vechi, însă chiar dacă au trecut câțiva ani între timp, tot pe podul temporar se circulă și acum.

Situația este destul de neplăcută pentru cei de la Strabag, în condițiile în care au nevoie de piatră pentru terasamentul drumului spre Parâng. Ar mai fi o sursă de aprovizionare, în zona Devei, dar piatra de aici este folosită de cei care lucrează la modernizarea căii ferate pe tronsonul Simeria – Arad, parte componentă a Coridorului IV Pan – European.

”Firma care construiește are probleme Din cauza lipsei materialului care trebuie pus pe drum (piatră) nu s-a continuat cu asfaltarea. Din informațiile pe care le am, astăzi, dacă nu cel târziu sâmbătă, se va continua asfaltarea pe o porțiune e 700 – 800 de metri. Sunt două zone de unde se pot aproviziona cu piatră. Una din zone  – Defileul Jiului, una în zona Devei, dar faptul că există acea investiție mare la calea ferată, face ca celelalte lucrări să nu aibă piatră pentru continuarea lor”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Vestea bună este însă că până vine zăpada în Parâng vor fi montate tunelurile peste care vor putea trece schiorii.

”Pe data de 30 noiembrie vine firma care a contractat acele tuneluri și va începe montarea lor. Conform prognozei meteo, se poate rezolva și aceastră problemă, respectiv montarea tunelurilor, și apoi pus acel strat de pământ peste, pentru ca iubitorii sporturilor de iarnă să nu întâmpine probleme”, a mai spus Avram.

DJ 709F care duce în Parâng este considerat cel mai spectaculos drum din zona montană care este modernizat în acest an. Lucrări de execuție sunt finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală II și din bugetul Consiliului Județean Hunedoara, iar în oar două zile începe modernizara lui.

În Parâng se derulează una dintre cele mai importante lucrări de investiții ale Consiliului Județean Hunedoara, respectiv modernizarea drumului județean 709F Cabana Rusu-Masivul Parâng km 6+600 – km 10+325, lucrare adjudecată de firma Strabag.

Sectorul modernizat are o lungime de 3,725 km. Lățimea părții carosabile este de 4 m. În cadrul proiectului se vor realiza: 4.525 ml de rigole betonate, 23 de podețe, 2.211 ml de ziduri de sprijin din beton și ciment, 1.249 ml de ziduri de sprijin din gabioane, 2.562 ml de parapete de siguranță.

Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei.

Carmen COSMAN – PREDA