Aproape 30 de persoane lucrau la negru, în Aninoasa, la un depozit second hand. 200.000 de lei este amenda dată de ITM angajatorului

Foto: REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: SOCIETY)

200.000 de lei este amenda pe care a primit-o o societate comercială din Aninoasa, după ce inspectorii de muncă au descoperit 26 de persoane care lucrau la negru, la sortarea unor haine second hand.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a desfăşurat în perioada 19  – 21 noiembrie 2019 acţiuni de control la agenţi economici de pe raza judeţului Hunedoara. Așa  au fost descoperite 26 persoane care lucrau fără forme legale de angajare la o societate comercială ce are sediul în Aninoasa, judeţul Hunedoara.

”La iniţierea controlului echipa de inspectori de muncă ai ITM Hunedoara a fost la punctul de lucru al societăţii de pe Strada Uzinei din Aninoasa. Acolo s-a trecut la identificarea persoanelor ce lucrau la sortarea unor haine second hand. În urma verificării actelor şi documentelor societăţii prezentate de către administratorul societăţii la sediul din Petroşani al ITM Hunedoara precum şi în urma verifiării bazei de date naţionale ReviSal, a reieşit faptul că angajatorul nu a întocmit contracte individuale de muncă pentru un număr de 26 de persoane”, a precizat Sprin Istrate, purtător de cuvânt al ITM Hunedoara.

Având în vedere faptul că au fost identificate atât de multe persoane cărora nu le-au fost întocmite formele legale de angajare şi nici nu au fost transmise datele de angajare în aplicaţia ReviSal angajatorul a fost sancţionat cu amendă contravenţională maxim posibilă, în sumă totală de 200.000 lei. Complementar acestei sancţiuni contravenţionale, spune sursa citată anterior, s-a dispus măsura încheierii retroactive a contractelor de muncă de la data la care au venit efectiv la muncă respectivele persoane şi plata contribuţiilor aferente către bugetul de stat.

”În continuare societatea va fi monitorizată, iar inspectorii de muncă vor continua controalele mai ales în sectoarele de activitate în care incidenţa muncii nedeclarate este mai mare, printre acestea numărându-se : sectorul construcţiilor, silvicultura, alimentaţia publică, morărit şi panificaţie, hoteluri şi activităţi de cazare turistică”, a precizat Istrate.