Pe trei schimburi. Salvatorii minieri intervin la mina Lonea pentru dezechiparea abatajului afectat de foc

Salvatorii minieri lucrează pe trei schimburi, în condiții de risc, la Mina Lonea pentru dezechiparea abatajului afectat de foc. Abatajul va fi închis, dar susținerea trebuie mutată într-o nouă capacitate de producție care se preconizează să fie deschisă în cel mult trei săptămâni. Între timp mina Lonea dă cărbune doar din lucrările de pregătire.

Abatajul afectat de foc va fi închis pentru o perioadă de circa un an, spune directorul Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane.

 ”Este pericol, mai sunt ceva gaze peste limitele admise, dar se lucrează sub protecția aparatelor. Sunt echipe de salvatori de la Lonea și de la PrestServ. Se lucrează  pe trei schimburi, câte 8 ore pe schimb, să recuperăm susținerea. Închidem abatajul respectiv pentru o perioadă de aproape un an de zile. Susținerea respectivă o mutăm într-o nouă locație, pe care preconizăm să o deschidem peste 3 săptămâni”, a declarat Dioane.

La această oră, Mina Lonea mai dă cărbune doar din cele două lucrări de pregătire deshise dar, după punerea în funcțiune a noii capacități, producția ar ajunge la circa 350 de tone, spune sursa citată.

Samuel Dioane, director CEH: ”Cred că de prin 15 decembrie, după cum am estimat, Lonea o să aibă un abataj și o pregătire cu 350 de tone total: 50 – din pregătire și 300 de pe abataj. În funcție de posibilitățile noastre financiare și cum o să decurgă lucrurile în continuare, Lonea poate avea două capacități de producție, prin februarie – martie sau chiar și mai repede, la sfârșitul lunii ianuarie dacă facem rost de susținere, și să dea 600 de tone, cu două abataje. Asta ar însemna să mai batem o cameră de atac de vreo 90 de metri, unde a fost abatajul cu probleme pe care îl închidem acum, la 25 de metri distanță de locul vechi și se pune un nou abataj pe aliniamentul respectiv. Acesta ar fi parcursul la mina Lonea”.

Carmen COSMAN – PREDA