1.500 de lei și o ”diplomă de onoare”. Premiile Excelsior stârnesc controverse la Petroșani

Acordarea Premiilor Excelsior stârnește controverse la Petroșani. Propunerile vin din partea Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, cultură, tineret in CL Petroșani, a cărei președinte este Valeriu Butulescu, unul dintre cei care ar urma să fie premiați. Sunt însă consilieri care spun că anul acesta nu s-au stabilit nici măcar condițiile de eligibilitate în comisie, cum s-a întâmplat anul trecut de exemplu.

Consilierii locali Valeriu Butulescu și Mihai Barbu, respectiv artistul plastic Sergiu Cristian Ianza sunt cei trei cărora ar urma să li se decerneze anul acesta Premiul Excelsior pentru promovarea imaginii culturale a municipiului Petroşani atât în ţară, cât şi peste hotare. Asta înseamnă o diplomă de onoare și un premiu constând dintr-un stimulent financiar în valoare de 1.500 de lei fiecare. Aceste premii au fost acordate, pentru oamenii de cultură, începând cu anul 2011.

De această data însă un consilier local independent, Dorina Niță, reclamă modalitatea prin care s-a ajuns la aceste trei nume.

MOSTRĂ DE TRANSPARENȚĂ la acordarea premiilor Excelsior 2019.  D-l Butulescu ne-a adus sub nas să semnăm luna trecută o listă cu cei care candidau la premiile Excelsior si i-am spus că eu sunt în Comisia care trebuia să avizeze favorabil aceste propuneri și nu sunt de acord să îmi aducă să semnez niște hârtii cu nume fără să fi avut vreo întâlnire să stabilim condiții de eligibilitate, termene de depunere a candidaturilor etc. așa cum am stabilit anul trecut. Precum expresia CÂINII LATRĂ, URSUL TRECE, prietenul – primarul Ridzi – a depus luna următoare, adică în această lună, acest proiect de hotărâre cu oamenii deja antamați pe premii după cum vedeți … măcar SĂ ȘTIȚI CUM MERG LUCRURILE.
Oricum îmi place expresia din Referatul de aprobare … în urma analizei activității acestora … asta deși nu s-a făcut nicio întâlnire a Comisie”, a scris Dorina Niță pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

În replica, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, spune că propunerile vin de la Comisia pentru Cultură și nu este neapărată nevoie să fie și aprobate ca atare în plenul Consiliului Local Petroșani.

”Am văzut (n.r. că s-au stârnit discuții). Premiile Excelsior se acordă la propunerea Comisiei de Cultură, acolo sunt specialiștii, cel puțin în Consiliul Local, pe acest domeniu, însă votul final îl va da Consiliul în ședința din această lună. Vom vedea argumentele pro și contra dar, repet, Comisia de Cultură este cea care face propunerile”, a explicat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Carmen COSMAN – PREDA