Lucrări recepționate la sensul giratoriu din intersecția cu Petrila. Cum s-a ajuns la costuri de peste 500.000 de lei

Foto: Facebook CJ Hunedoara

Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara au recepționat, miercuri, lucrările din cadrul proiectului de amenajare a sensului giratoriu din intersecția DN 66 cu strada Dealului din municipiul Petroșani – calea de acces spre orașul Petrila. O lucrare care a costat peste 500.000 de lei, fără TVA, mai puțin cu aproape 200.000 de lei față de suma estimată. Și execuția a durat mai puțin decât s-a preconizat.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, au fost prezenți în teren pentru a evalua modul în care s-au derulat lucrările în cadrul acestui proiect. Prezenți au fost și primarul Petrilei, Vasile Jurca, dar și reprezenanții proiectantului și constructorului.

Proiectul a fost finanțat din bugetul județului Hunedoara în vederea fluidizării traficului auto.

Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara: ”Această investiție a fost făcută pentru fluidizare și pentru siguranța circulației. Este o investiție care rezolvă o problemă care era în acest punct și Consiliul Județean s-a implicat în ceea ce înseamnă realizarea ei. A ieșit o lucrare care eficientizează ceea ce înseamnă transportul rutier și crează siguranță. E o investiție realizată înainte de termen și cu încadrare în ceea ce ne-am propus să cheltuim. Toate lucrurile sunt OK din toate punctele de vedere. Astăzi se face recepția și cred că lumea va fi mulțumită”.

Despre fluidizarea circulației a vorbit și primarul Petrilei, Vasile Jurca.

Vasile Jurca, primar Petrila: ”Cred că pentru petrileni este cea mai importantă investiție pe care a facut-o Consiliul Județean. Așa cum spunea și președintele CJ Hunedoara, asigură fluidizarea traficului în zona Dărănești, unde aveam foarte multe probleme, unde au fost multe accidente în trecut”.

Cum s-a ajuns la costuri estimative de 700.000 de lei

Amenajarea sensului giratoriu de la intersecția DN66 cu strada Dealului (intrarea spre orașul Petrila) era necesară  nu doar pentru descongestionarea traficului la schimbarea direcției de mers din intersecție, fluidizarea circulației auto și pietonale, dar mai ales pentru scăderea riscului de accidente rutiere.

Valoarea totală a proiectului a fost estimată la 700 de mii de lei, iar fondurile au fost asigurate din bugetul CJ Hunedoara.

Numai că nu puțini sunt cei care au considerat cam prea mari aceste costuri pentru un sens giratoriu. Cum s-a ajuns la această sumă, au explicat direct cei implicați în proiect.

De precizat că nu vorbim despre un giratoriu clasic, ci despre mai multe benzi de circulație, bine delimitate, chiar și cu parapeți de protecție/

Costel Avram – administrator public al județului Hunedoara: ”Această investiție este făcută în parteneriat cu Primăria Municipiului Petroșani. Ei au venit cu proiectul, cu studiul de fezabilitate. Prețul de 700.000 de lei l-a dat Primăria Petroșani. Noi nu am făcut decât să scoatem la licitație. Finalizarea acestei investiții a dus la o cheltuială de 519.000 de lei, plus TVA. Respectă toate legile în vigoare, iar acest sens giratoru este aprobat de către Direcția Regională de Drumuri Timișoara și Poliția Rutieră a IPJ Hunedoara”.

Ioan Dalea, echipa de proiectare: ”Devizele au fost făcute în conformitate cu normele în vigoare. S-a ajuns la o valoare, s-a scos la licitație și s-a câștigat pe criteriul prețului cel mai mic. Toate costurile sunt absolut justificate. Materialele au costat mai mult decât execuția”

Lucian Negulescu, reprezentant constructor: ”La licitație prețul a mai coborât un pic față de cea estimată, pentru că altfel putea să câștige altcineva. Noi am făcut lucrarea cu 519.000 lei, fără TVA. Lucrarea a comportat suficiente elemente prefabricate, inclusiv parapeții, care au trebuit aduse de la diverși producători. Trebuia să se finalizeze în 4 luni, în schimb ne-am mobilizat pentru faptul că venea iarna, și am terminat într-o lună”.

S-a lucrat cu 4 echipe, fiecar cu câte 8 muncitori.

Carmen COSMAN – PREDA