Rezovarea problemei câinilor fără stăpân se împotmolește la bani

Foto: Mesagerul hunedorean

Banii reprezintă punctul în care se împotmolește rezolvarea problemei haitelor de câini fără stăpân care au apărut din nou pe străzile din localitățile județului Hunedoara.

Consiliul Județean Hunedoara, care asigura cea mai mare parte a finanțării, a ieit din ecuație. Obligat de decizia Curții de Coturi, care a constatat că s-a asociat cu primăriile în afara cadrului legal.

Pentru gestionarea serviciului constituit la nivel de județ, UAT-urile ar trebui să vină cu o contribuție majorată, care să suplinească suma pe care o asigura CJ Hunedoara. Numai că nu toți primarii par să fie interesați de această problemă, pe care ei trebuie să o gestioneze acum. Marți a fost ședință la ADI – Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân, la care au participat toate institțiile implicate și interesate, inclusiv Prefectura și Consiliul Județean Hunedoara. Mai puțin o bună parte a edililor. De precizat că din Valea Jiului cam toate primăriile au fost reprezentate.

”A fost Adunarea Generală a ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – n.r.). Au fost prezenți și o parte dintre primari, dar mulți nu au venit, asta arătând probabil că nu este interes mare pentru acest lucru. Celor din conducerea ADI li s-a trasat ca sarcină să vină cu propuneri concrete. Câinii deja au apărut din nou în orașele Văii Jiului.(…) Problema este la banii pe care trebuie să îi dea UAT-urile. Sunt lucruri care trebuie făcute și trebuie tăiate anumite cheltuieli pentru a rezolva această problemă”,a  declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.

Prefectura Hunedoara, împreună cu reprezentanții CJ Hunedoara au convocat, recent, și Comitetul pentru situații de urgență, unde s-a discutat despre această problemă. Prefectul a  făcut o adresă către toate UAT-urile, care, conform legilor în vigoare, sunt obigate ca în 60 de zile să constituie servicii pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân.

Carmen COSMAN – PREDA