De 1 Decembrie, la Petroșani s-a petrecut românește

Muzică populară, fasole cu cârnați, steaguri tricolore, dar și îndemnuri la credință, patriotism și unitate. La Petroșani, de 1 Decembrie – Ziua Națională a României s-a petrecut românește în Parcul ”Carol Schreter”.

Primăria Petroșani este cea care a organizat manifestările devenite deja tardiționale, iar oamenii au venit în număr destul de mare, mai ales că și vremea a fost nesperat de frumoasă.

Tiberiu Iacob – Ridzi, primar Petroșani: ”Este Ziua Națională a  României, este ziua fiecăruia dintre noi. E o zi în care trebuie să fim mai buni, să fim mândri că suntem români, să fim uniți și să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru ceea ce avem astăzi, pentru această țară, pentru acest popor, să ne respectăm înaintașii și istoria. A fi un bun român nu înseamnă doar să îți pui Tricolorul pe haină, înseamnă să îți iubești țara, să îți iubești aproapele, să  îți respecți înaintașii, tradiția, să îți respecți semenii. A fi un bun român înseamnă să îți iubești copiii, să îți iubești părinții, să fi mai înțelegător cu cei din jurul tău (…) Îmi doresc din tot sufletul ca, după 30 de ani de la Revoluție, România să aibă grijă de toți cetățenii ei, inclusiv de cei plecați în străinătate. Acești români au plecat în străinătate nu pentru că nu își iubesc țara, ci pentru un trai mai bun, pentru familiile lor și România are datoria morală de a face în așa fel încât acești oameni la un moment dat să se întoarcă acasă. (…) Să fim naționaliști, nu extremiști, să ne mândrim că suntem români”.

Despre unitatate, bunătate și iubire a vorbit și părintele Gabriel Bulf, care a slujit o slujbă religioasă, o slujbă pentru români și România.

Preot Gabriel Bulf: ”Nimic nu putem realiza fără ajutorul lui Dumnezeu. Țara noastră este țara copiilor noștri. Vă rog din suflet aveți grijă de modul în care îi veți educa pe copiii noștri, să iubească locul acesta și să nu uite niciodată pe toți cei care s-au jertfit, pe cei care au luptat pentru credința noastră. Dacă astăzi suntem ceea ce suntem se datorează modului în care am avut înaintași, vrednici de numele de român. Să ne facem și noi vrednici. (…) Am intrat în luna decembre și este și luna în care se va naște Hirstos în inima fiecăruia dintre noi. Și cum ar putea să se nască într-o inimă nepăsătoare sau într-o inimă nepreocupată de ceea ce se întâmplă în jur. Haideți cu toții să ne iubim și să uităm tot răul, să fim buni”.

Iar pentru cei prezenți la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, municipalitatea a pregătit 1500 de porții de fasole cu cârnați și murături, distribuite gratuit, așa cum se întâmplă în fiecare an. Iar copiii au încântat asistența cu cântece populare românești.

Carmen COSMAN – PREDA